Akevitt er en stemningskaper og passer godt til mange matretter og norsk akevitt er på mange måter tilpasset våre norske mattradisjoner. Til jul og i førjulstiden skal vi nyte god mat og drikke og da passer det godt med en akevitt til maten eller som en drikke for seg selv. Det er produsert mange nye akevitter i Norge og de får utmerkelser både i inn og utland. Her har du et lite utvalg som passer godt til den gode julematen.
Destillatørens Juleakevitt
En destillatør sitter inne med utrolig mye kunnskap om hvordan sammensetningen av råvarer, fatmodning og destillasjonsprosessen påvirker fremstillingen av akevitt. Disse kunnskapene tas godt til nytte i utviklingen av Destillatørens akevitter. Med tradisjon, kunnskap og kvalitet i bunn, fremstilles akevitten i de norske destillatørers ånd. Destillatørens Juleakevitt har en fyldig og rund smak av sjokolade, nøtter og tørket frukt, med hint av kandisert sitrus og krydder. Dette er en fyldig og bløt akevitt som passer godt til klassisk julemat, eller som avec.
Pris kr 364,90
EIN AQUAVIT
Dette er en mild og balansert, klassisk krydret med innslag av karve, anis og appelsin. Server til norsk tradisjonsmat, eller sammen med lyst øl. Smakfull og lett å like i all sin enkelhet.I julesesongen kommer etiketten med illustrasjon av både sløyfe og bånd, som bidrar til ekstra julestemning. Akevitten har en luktaroma med mildt preg av karve og sitrus, litt anis og korianderfrø. Smaken er middels fyldig og mild med ørlite sødme, preg av karve, sitrus og anis, innslag av korianderfrø. Fargen er lys gul med grønnskjær. Den passer til det meste av julemat og er en god akevitt alene.
Pris kr 349,90
Lysholms Høytid Juleaquavit
Lysholms Høytid Juleaquavit er en moderne akevitt inspirert av Trøndelags farger og smaker. Den uslåelige kombinasjonen av tørket frukt og sjokolade bringer jule- høytiden inn i hver dråpe. Smaken er rund, fyldig og fruktig med innslag av fatnoter, krydder, tindved og kakao. Med inspirasjon fra naturen i Trøndelag er akevitten smaksatt med tindvedbær. Dette gir et elegant preg av tørket frukt. Kakaobønner bidrar med hint av mørk sjokolade. Den passer til tradisjonelle nordiske juleretter eller andre kraftige retter.
Pris kr 489,90
LØITEN Jule-aquavit
Den norske fjøsnissen holdt seg i nærheten av menneskene, gjerne på låven eller sammen med dyrene i fjøset. Selv om han sjelden viste seg, var han aldri langt unna og fulgte med på alt som skjedde. Denne juleakevitten er laget som en hyllest til norske juletradisjoner og norsk julemat. Løiten Juleaquavit er en blend fra nøye utvalgte Løiten-fat som gir et modent og fyldig preg. Til sist har vi toppet med eksklusiv 10 år gammel Løiten Aquavit. Dette er en smaksrik akevitt, rik på krydder. Smak av sitrus og lakris, med noter av klassiske julekrydder som kanel og kardemomme. Sødme og eikenoter fra 12 måneders modning på sherryfat. Den passer til julemat og anbefales romtemperert til det norske julebordet. Passer spesielt godt til kraftige kjøtt- og vegetarretter, tradisjonell nordisk julemat.
Pris kr 669,90
GAMMEL OPLAND juleaquavitGammel Opland Juleaquavit representer det ypperste av århundrelange håndverkstradisjoner og er det beste følget til julens rike smaker og dufter. Den unike krydderblandingen og fem års modning på våre beste fat, gir en elegant og velbalansert smak. Dette er en rund, elegant og balansert akevitt med kompleks smak av avrundede kryddere fra den unike krydderblandingen som karve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter.Den lange fatmodningen på sherryfat gir rike fatnoter som vanilje, krokan og tørket frukt.Nyt Gammel Opland Juleaquavit romtemperert i et tulipanformet glass til tradisjonelle juleretter, til desserten eller til en kopp velbrygget kaffe.
Pris kr 549,90
SIMERS BOHEMENS JUL AQUAVIT
Rundt 1882 dannet det seg en krets i Kristiania av studenter, yngre akademikere, kunstnere, håpefulle forfattere og skribenter som etter hvert ble kalt bohemer. Kristianiabohemen tilbrakte mye av tiden på kafeer og hybler, der de diskuterte politikk, kunst, moral og seksualitet. Bohemens Jul Aquavit er en hyllest både til dette miljøet som har hatt stor betydning for den kulturelle utviklingen av byen vår, og til mangfold og julefeiringer med rom for personlig vri.
Fruktig urtepreg fra tørkede kaffebær. Det fyldige fatpreget fra tre års fatmodning er avrundet med sherry. Serveres romtemperert i dine beste glass til juleselskapet og egner seg også glimrende til julemat sammen med godt øl.
Pris kr 384,90
STRAND JUL AQUAVIT
Inspirasjonen til denne særpregede juleakevitten kommer fra lokale smaker rundt Moelv. Akevitten har et rikt, avrundet krydder- preg fra klassiske akevittkrydder som karve, dill, fennikel, anis, koriander og paradis- korn. I tillegg har den et fruktig innslag fra modne multer, inspirert av de rike multemyrene innenfor Moelv, og et spennende urtepreg fra kjørvel, en krydderurt som man kan finne viltvoksende rundt Mjøsas bredder. Strand Jul er en smaksrik og kompleks akevitt med preg av vanilje, mørk sjokolade, kaffe, kokos og fruktig smak av multer. Jule-akevitten passer godt sammen med kraftige kjøttretter, tradisjonell norsk julemat, spesielt tradisjonelle norske retter med lutefisk.
Den kan også nytes på egenhånd som en avec.
Pris kr 414,90
Noen merkevarehistorier
Jørgen B. Lysholm Brænderi
Entreprenørskap og innovasjon preger Lysholms mer enn 200 år lange historie. Jørgen B. Lysholm Brænderi ble etablert i Trondheim i 1821 av forretningsmannen med samme navn. Han var kjemiker og den første
i Norge som tok i bruk nye destillasjonsmetoder som ga både renere brennevin og en mer effektiv fremstillingsprosess. Brenneriet ble inter- nasjonalt anerkjent for produkter av særlig høy kvalitet og de originale reseptene fra Trondheim benyttes den dag i dag.
Løiten Brænderi ble etablert i 1855 som et bondesamvirke for brenning av sprit på Løten. I 1871 opprettet selskapet Løiten Brænderis Destillation i Oslo, hvor råsprit fra brenneriet på Løten ble foredlet til akevitt med krydder og urter. Løiten Aquavit ble svært ettertraktet både i inn- og utland, og fikk utmerkelser på flere av de store verdensutstillingene. I dag rommer Løiten en bredde av akevitter som inspirerer folk til å nyte akevitt i nye situasjoner, men de bygger alle på originalresepten fra Løiten Brænderi.
Opland
Opland er en ekstraordinær norsk akevitt. Basert på omhyggelig håndverk og en mer enn 150 år gammel oppskrift skaper vi en akevitt som bygger på solide norske tradisjoner, og som omfavnes av stadig nye generasjoner. Opland har vunnet en rekke priser
i internasjonale konkurranser og har gjennom hele sin historie vært en inspirasjonskilde for utviklingen av den norske akevitten.
Simers & Co Spritfabrik & Destillation
Simers & Co Spritfabrik & Destillation ble etablert i 1857 av den tidligere sjømannen Einar Simers. Simers var banebrytende da de fjernet fuselolje i destillasjonsprosessen, noe som var avgjørende for kvaliteten. Simers holdt lenge til i Revierstredet like ved Akershus festning i Christiania, og har alltid blitt forbundet med Oslo. Også i dag er Simers akevitten for urbane folk som vil dyrke byens egenart.
Strand Brænderi
Da bøndene rundt Moelv etablerte Strand brenneri i 1843, skjedde det 13 år før Norges første samvirkemeieri ble stiftet. I løpet av de neste 150 årene utviklet Strand seg fra å være en bygdemølle som først og fremst drev med produksjon og salg av brennevin til å bli en stor næringsaktør innen kraftfôr og såkorn. I dag er det Arcus som videreutvikler og produserer akevittene fra Strand Brænderi. Akevittene som kombinerer eksperimenteringsvilje, lekenhet og kompromissløst håndverk blir lagt merke til av stadig flere