Hvorfor putte verdens vanligste krydder i drinken? Det er flere grunner til at bartendere elsker å krydre med hvit, sort eller rosa pepper. En god drink skal både være en fryd for ganen og for øyet. Pepper er en av de ingrediensene som sørger for begge deler. En lekker kombinasjon er å bruke knust rosa pepper i kombinasjon med rosa pepper-sirup i en mocktail med tonic og lime.
Så hvorfor passer pepper så godt med tonic?
- Det kryddersterke i pepper sitter godt sammen med bitterheten i tonic. Er du glad i gin & tonic? Da kan det være godt å vite at de aromatiske oljene i skallet på sort pepper inneholder stoffet pinen, som reflekterer smaksprofilen i einerbær – et av de viktigste smaksstoffene i gin, sier Hilde Christin Rød, ansvarlig for Schweppes hos Ringnes.
Pepper-fakta
Sort pepper er tørket frukt med frøet inni, fra planten piper nigrum. Hvis pepper er kun frøet fra pepperplanten. Rosa pepper kommer fra rosépeppertreet og er fra cashewfamilien en annen art enn pepperplanten.
Nymalt pepper gir den beste smaksopplevelsen. Dette frigjør nemlig de aromatiske oljene i skallet og også den kjemiske forbindelsen piperin, som finnes i frøet eller kjernen av pepperfrukten, forteller Rød.
Hvis du virkelig vil matche pepper og en tonic-basert drink, har Schweppes nå lansert en Tonic & Pink Pepper på en ny og større glassflaske med en utforming som skal holde bedre på kullsyren. Nytt fra dem i år er også en Tonic & Hibiscus en rød-rosa tonic som er inspirert av hibiscusblomsten.
Veiledende pris pr stk kr 38,50,-.
Her er noen oppskrifter på mocktails med pepper og med rosmarin.
PINK PEPPER MOCKTAIL
2 ss rosa pepper-sirup
½ lime, saften av
20 cl Schweppes Selection Tonic & Pink Pepper
Isbiter og knust pepper til pynt
Hell peppersirup og limejuice i et glass. Tilsett is, og rør forsiktig før du topper med Schweppes Selection Tonic & Pink Pepper. Pynt med knust pepper.
Rosa pepper-sirup
Kok opp 2dl vann og 2dl sukker til sukkeret er oppløst. Knus 2 ss rosa pepper i en morter og tilsett i laken. Avkjøl sirupen før den siles.
PINKPEPPER ROSMARIN MOCKTAIL
En kvast rosmarin og bjørnebær i en isklar drink gir en iøynefallende kontrast. I denne oppskriften får du også en delikat smak av rosmarin fra rosmarin-sirup.
2 ss rosmarin sirup
1/2 lime, saften av
20 cl Schweppes Selection Tonic & Pink Pepper
Isbiter og et bjørnebær og en rosmarinstilk til pynt
Hell rosmarin sirup og limejuice i et glass. Tilsett is, og rør forsiktig før du topper med Schweppes Selection Tonic & Pink Pepper. Pynt med en rosmarinstilk og bjørnebær.
Rosmarin sirup
Kok opp 2dl vann og 2dl sukker til sukkeret er oppløst. Tilsett 3 kvaster rosmarin. Avkjøl sirupen før den siles. Oppbevares i kjøleskap.