Drikke Den ikoniske svenske akevitten O.P. Anderson fyller 130 år

Den ikoniske svenske akevitten O.P. Anderson fyller 130 år>

I 2021 fyller den ikoniske akevitten O.P. Anderson 130 år, den ble lansert i 1891 av Carl August som en hyllest til hans far Olof Peter Anderson.

 

O.P. Anderson var en suksessfull gründer. Han eide eiendommer i Göteborg sentrum, var skipsreder og eide en jernvarehandel. Samtidig klarte han å produsere og selge store mengder alkohol. I 1876 døde O.P. Anderson, men sønnen Carl August var godt forberedt på å føre destilleriets arbeid videre.

 

Han investerte stort i moderne destillasjonsutstyr og klarte da å produsere 4 millioner liter i året.

 

Slik som sin far hadde også Carl August mange jern i ilden samtidig: han var kommunalråd, styremedlem, frivillig i brannvesenet, og da koleraepidemien blusset opp i 1850, ble han sjef for Göteborgs koleraenhet.

 

Under Gøteborgutstillingen i 1891 lanserte Carl August O.P. Anderson Aquavit, oppkalt etter faren. Siden den gang har akevitten gått fra å være laget på poteter til hvete, og siden 2002 har den blitt laget på økologiske ingredienser. Kryddermester Jonas Odland skapte en spesialutgave for å feire O.P. Andersons 130-årsjubileum.

 

Tanken bak var å lage en unik akevitt som fremdeles er tro mot den opprinnelige oppskriften, som i utgangspunktet har vært uendret siden 1891. Krydderkomposisjonen er derfor den samme som i O.P. Anderson Original: karve, anis og fennikel. Alkoholstyrken er også den samme som i originalen fra 1891 - 44%.

 

Akevitt er en høyst anvendelig drikk. Den passer like godt bar til kreps eller sild, som i en cocktail. Her i seks akevitt cocktails, som nybegynnere og erfarne hjemmebartendere kan komponere hjemme.

 

 

 

O.P. Anderson 130 year anniversary, Sverige,

kr 449,90 (BU)

 

 

 

Olof Palme 

4 cl O.P. Anderson Akevitt

1 lime, ingefærøl, mynte og sukker

 

Muddle en halv lime og en teskje sukker i et highballglass. Fyll glasset med is og hell over O.P. Anderson akevitt, fyll opp med ingefærøl. Bruk mynte og en limeskive som garnityr.

 

 

 

Svensk Negroni

3 cl O.P. Anderson Akevitt

2 cl italiensk bitters

2 cl søt vermut

appelsinzest som garnityr

 

Ha alle ingrediensene i et tumblerglass, ha i is og rør. Serveres med en appelsinzest.

 

 

 

Last Wörd

2 cl O.P. Anderson Akevitt

2 cl Chartreuse Jeune

2 cl Maraschino likør

2 cl sitronjuice

Maraschino kirsebær

 

Ha alle ingrediensene i en shaker, fyll med is og rist kraftig. Sil over i et coupeglass. Server med et maraschino kirsebær som garnityr.

 

 

 

Hooked on aquavit

4 cl O.P. Anderson Akevitt

1,5 cl rød vermut

1 cl Maraschino likør

appelsinzest

Maraschino kirsebær

 

Ha alle ingrediensene i et røreglass med is og rør. Sil over i et kjølt cocktailglass. Serveres med en appelsinzest og et maraschino kirsebær som garnityr.

 

 

 

Picnic Punch av Thruls Thomsen

Lager 1 mugge

 

12 cl O.P. Anderson Akevitt

6 cl Cocchi Rosa

6 cl Oleo Sacchrum sirup

6 cl sitronjuice

12 dasher med Peychaud’s Bitters

 

Ha alle ingrediensene i en shaker med is og kast drinken 5-6 ganger. Serveres i en termos med piknikglass.

 

 

 

Green Light Collins

5 cl O.P. Anderson Akevitt

2,5 cl engsyre sirup

2,5 cl sitronjuice

sodavann og sitronskiver

 

Ha alle ingrediensene, utenom sodavann, i en shaker. Rist kraftig med is, sil over i et collinsglass fylt med is. Serveres med en sitronskive som garnityr.

 

Engsyre sirup

Bland 75 g med engsyre og 50 cl sukkerlake i en blender.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev