I 2021 fyller den ikoniske akevitten O.P. Anderson 130 år, den ble lansert i 1891 av Carl August som en hyllest til hans far Olof Peter Anderson.
O.P. Anderson var en suksessfull gründer. Han eide eiendommer i Göteborg sentrum, var skipsreder og eide en jernvarehandel. Samtidig klarte han å produsere og selge store mengder alkohol. I 1876 døde O.P. Anderson, men sønnen Carl August var godt forberedt på å føre destilleriets arbeid videre.
Han investerte stort i moderne destillasjonsutstyr og klarte da å produsere 4 millioner liter i året.
Slik som sin far hadde også Carl August mange jern i ilden samtidig: han var kommunalråd, styremedlem, frivillig i brannvesenet, og da koleraepidemien blusset opp i 1850, ble han sjef for Göteborgs koleraenhet.
Under Gøteborgutstillingen i 1891 lanserte Carl August O.P. Anderson Aquavit, oppkalt etter faren. Siden den gang har akevitten gått fra å være laget på poteter til hvete, og siden 2002 har den blitt laget på økologiske ingredienser. Kryddermester Jonas Odland skapte en spesialutgave for å feire O.P. Andersons 130-årsjubileum.
Tanken bak var å lage en unik akevitt som fremdeles er tro mot den opprinnelige oppskriften, som i utgangspunktet har vært uendret siden 1891. Krydderkomposisjonen er derfor den samme som i O.P. Anderson Original: karve, anis og fennikel. Alkoholstyrken er også den samme som i originalen fra 1891 - 44%.
Akevitt er en høyst anvendelig drikk. Den passer like godt bar til kreps eller sild, som i en cocktail. Her i seks akevitt cocktails, som nybegynnere og erfarne hjemmebartendere kan komponere hjemme.

O.P. Anderson 130 year anniversary, Sverige,
kr 449,90 (BU)
.jpg)
Olof Palme
4 cl O.P. Anderson Akevitt
1 lime, ingefærøl, mynte og sukker
Muddle en halv lime og en teskje sukker i et highballglass. Fyll glasset med is og hell over O.P. Anderson akevitt, fyll opp med ingefærøl. Bruk mynte og en limeskive som garnityr.

Svensk Negroni
3 cl O.P. Anderson Akevitt
2 cl italiensk bitters
2 cl søt vermut
appelsinzest som garnityr
Ha alle ingrediensene i et tumblerglass, ha i is og rør. Serveres med en appelsinzest.

Last Wörd
2 cl O.P. Anderson Akevitt
2 cl Chartreuse Jeune
2 cl Maraschino likør
2 cl sitronjuice
Maraschino kirsebær
Ha alle ingrediensene i en shaker, fyll med is og rist kraftig. Sil over i et coupeglass. Server med et maraschino kirsebær som garnityr.

Hooked on aquavit
4 cl O.P. Anderson Akevitt
1,5 cl rød vermut
1 cl Maraschino likør
appelsinzest
Maraschino kirsebær
Ha alle ingrediensene i et røreglass med is og rør. Sil over i et kjølt cocktailglass. Serveres med en appelsinzest og et maraschino kirsebær som garnityr.

Picnic Punch av Thruls Thomsen
Lager 1 mugge
12 cl O.P. Anderson Akevitt
6 cl Cocchi Rosa
6 cl Oleo Sacchrum sirup
6 cl sitronjuice
12 dasher med Peychaud’s Bitters
Ha alle ingrediensene i en shaker med is og kast drinken 5-6 ganger. Serveres i en termos med piknikglass.

Green Light Collins
5 cl O.P. Anderson Akevitt
2,5 cl engsyre sirup
2,5 cl sitronjuice
sodavann og sitronskiver
Ha alle ingrediensene, utenom sodavann, i en shaker. Rist kraftig med is, sil over i et collinsglass fylt med is. Serveres med en sitronskive som garnityr.
Engsyre sirup
Bland 75 g med engsyre og 50 cl sukkerlake i en blender.