Drikke Årets øl 2016

Årets øl 2016> Kompromissløs vinner...

Årets øl 2016 er en alkoholsvak øl uten at dette går på kompromiss med opplevelsen. Vinneren er Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri.

 

 

I alt 80 øl fra 34 bryggerier var påmeldt til kåringen Årets Øl 2016. Årets øl arrangeres av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen. I konkurransen er det ikke bare smak som avgjør, men også kriterier som design, nyskapning og markedspotensiale.

Ølen som trakk det lengste strået og kan titulere seg Årets Øl 2016  er Bahrainer Weisse fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri.

Videre ble det i år trukket frem tre øl som juryen synes fortjener hederlig omtale.

Disse ølene kommer fra Lindheim Ølkompani, Amundsen Bryggeri og Færder Mikrobryggeri og representerer tre helt forskjellige ølstiler som alle er både tidsriktig og nyskapende på hver sin måte.

 

 

 

 

Her er noen gode råd i korte trekk fra Ølakademiet om valg av øl til julen små og store måltider.

 

Øl  til ribbe

I en ribbetallerken er det mange smaker, både syrlig, salt og søtt. Her bør du velge et kraftig og sødmefylt øl. Velg et øl med litt høyere alkolholprosent, det er med på å gi ølet mer fylde og passer godt til fet mat.

 

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøttet er salt og har mye smak, men sødmen I kålrotstappen er med på å balansere ut saltsmakeni innekjøttet. Øl med mye kullsyre, alkohol og bitterhet renser munnen for fett.

Velger du røkt pinnekjøttbør ølet være alkoholsterkt og gjerne med litt røykmalt og høy bitterhet passe godt til.Du kan også velge IPA, men pass på at det har god maltfylde og ikke er overdrevnt bittert.

Til urøkt pinnekjøtt passer det bedre med mindre bitterhet men med alkoholstyrke på rundt 5 %.

En Harvest Ale eller juleøl med middels bitterhet er gode valg.

 

Øl til lutefisk

Lutefisk måltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisker er mager og mild , men tilbehøret tilfører retten salt, fett og sødme. Det er derfor viktig å velge øl etter tilbehøret. Bacon – og ribbefett krever øl med middels bitterhet, og ordinær Pils eller Pale Ale.

Serverer du brunost til er juleøl eller et belgisk-inspirert juleøl en god match.

Velger du lutefisk med sennep bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten skalvære lav. En Wit, Saison eller andre fruktige juleøltyper er et godt valg.

 

Øl til annet

Det går fint an å servere øl til dessert og til riskrem kan du godt drikke en god bokkøl. Piff gjerne opp sausen med den samtidig.

Velg en sødmefylt Belgisk trippel, Norsk bokkøl eller en annen søt juleøl.

Drikk gjerne et søtt og krydret juleøl tl julekakene. Pepperkake med blåskimmelost er en favoritt.

Konfekt og øl er en perfekt kombinasjon og en alkoholsterk Porter eller Stout og mørkt juleøl er perfekt.

Prøv gjerne øltyper laget av kakaobønner eller kaffebønner med alkoholstyrke på 7-12 %

 

Øl avec

Når du skal kose deg foran peisen med en god bok eller annet trenger du et kraftig juleøl med masse krydder i . Et øl å nippe til og som er for ekstremt til maten.  Norske bryggerier lagrer gjerne juøeølet sitt på konjakkfat, sherryfat eller akevittfat. Da får det mye intensitet , smak og alkoholstyrke. Slike typer kan du bruke som en avec istedenfor konjakk eller likør.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev