Bilde over til venstre Fernando Saez
Alle historier har en begynnelse. Gullmunn akevitter og Gullmunn Spritfabrikk har sin og den er unik for deres produkter. Historien starter med den unge jenta Marthe Bøhn fra Vormsund i Akershus som dro til Frankrike og Cognac i 1996. Med seg i skreppa hadde hun sikkert både nysgjerrighet, ungdommelig mot og livslyst og her ble veien staket ut videre for hennes norske akevitter med det vakre navnet Gullmunn.
Foto Fernando Saez
Navn med god munnfølelse
Navnet er inspirert av Herman Hesse`s dannelsesroman «Narsiss og Gullmunn» og som i de fleste av forfatterens verk, er hovedtemaet vandrerens kamp for å finne seg selv gjennom foreningen av to motpoler. Gullmunn representerer kunsten, naturen og det «feminine sinn», mens Narsiss representerer vitenskap, logikk, Gud og det «maskuline sinn».
Et perfekt navn på Marthe Bøhns akevitter som ligger nettopp i det krysningspunktet mellom det feminine og det maskuline.
I tillegg har jo navnet det vi på engelsk kaller «double meaning» som med denne akevitten gir gull i munnen - en god munnfølelse.
Foto Fernando Saez
Fasinasjon for selve håndverket
Helt siden hun kom til Frankrike første gang og etter hvert startet å jobbe hos Braastad Cognac, har Marthe Bøhn hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket.
I 2007 tok hun fagbrev som destillatør, og som læremester og mentor hadde hun Masterblender Richard Braastad.
Hennes erfaring er lang og hun har arbeidet hos Arcus, holdt utallige foredrag og smakinger om brennevin og vin, tatt sommelierutdanning, Diploma of Wine-utdanning og jobbet hos Robert Prizelius som vinansvarlig.
Foto Fernando Saez
5 års - jubileum
Siden 2019 har hun satt sammen sine egne akevitter hos Oslo Håndverksdestilleri. Hun er blant de få kvinner i verden om ikke den eneste som arbeider som akevittdestillatør og som lager sine helt egne blends. Marthe Bøhn har en unik sans for smak, balanse og estetikk.
Foto Fernando Saez
Et eget ønske
Som sommelier, cognacdestillatør og brennevinsentusiast hadde Marthe et eget ønske:
«Jeg ønsket en mildere akevitt med lavere alkoholstyrke. Kanskje litt mer feminin og uten tilsetning av sukker og farge der krydderne skulle være en blanding av norsk natur og klassiske akevittkrydder som karve og stjerneanis. Derfor er det både mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte sammen med karven i akevittene.»
Norsk beskyttet betegnelse og smaksprofil
Norsk akevitt er en beskyttet betegnelse og det kreves at det brukes potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95 % norske poteter, modnet i eikefat i minimum 6 måneder, og den må inneholde karve og eller dillfrø. Ut i fra disse kriteriene kan man selv tilsette det man ønsker med omhu og respekt for akevittens smaksprofil og kjennetegn slik at den beholder sin særegne stil som en base.
Det er nettopp her Gullmunn har sitt unike potensial og den veien hun startet i 2018 fortsetter videre med uante muligheter.
Foto til høyre Fernando Saez
Julefryd og samleobjekt
Gullmunn Juleakevitt lanseres hvert år i ny årgang med ulikt særpreg. Gullmunn juleakevitt er 100% norsk fatmodnet akevitt med alkoholstyrke på 38% for en mild stil.
Dette er ren, delikat akevitt basert på norsk potetsprit destillert med urter og røtter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte.
Fordi Gullmunn er helt naturlig og uten tilsatt farge er den litt lysere enn andre akevitter. Den har også litt lavere alkoholprosent og er destillert, modnet og tappet på Oslo Håndverksdestilleri, blandet og utvalgt av Marthe.
Årets akevitt er et samleobjekt
Dette er en uforglemmelig årgang med kun 4000 flasker og for første gang modnet på gamle romfat. Resultatet har blitt svært vellykket med gode sødmefulle integrerte fataromaer over delikate kryddertoner som stjerneanis med hint av moden appelsin. Man kan gjerne få assosiasjoner til både sukkerplantasjer, hint av kokos, pepper og tropisk frukt.
De fine integrerte fattonene i disse akevittene er fra flere års fatmodning på gamle Bourbonfat og deretter utvalgte fat tidligere brukt til andre brenneviner.
Årets akevitt er et samleobjekt siden dette eksklusive romfat-partiet var et engangskjøp. Flasken har samme lekre dekorasjon som tidligere årganger, men har fått farget glass for å bevare innholdet enda bedre og lengre.
Akevitt til både salt og søtt
Smaksprofilen til Gullmunn passer godt til all slags spekemat, torsk, skalldyr, silderetter, grillet svin og modne oster. Akevittens dype fataromaer gjør at den også egner seg godt alene som en avec og til julens desserter og kaker.
Alle årgangene er nummerert og kommer i begrenset opplag.
Den ble lansert på vinmonopolet i bestillingsutvalget onsdag 6 september 2023. Prisen er 489,90.