Drikke Akevitt perfekt i juledrinker

Akevitt perfekt i juledrinker>

Akevitt er så mye mer enn et selvsagt tilbehør til julemiddagen. Hva med å servere nydelig akevittgløgg? Her får du fire oppskrifter på julestemning og suksess.

 

Juleakevitten er en selvsagt del av den norske førjulstida og julefeiringen, men ikke alle er klar over at det nasjonalbrennevinet også er en utmerket ingrediens i velkomstdrinken eller cocktailer.

 

– I julen tar vi frem det aller beste og fineste vi har, og lener oss på tradisjoner. Akevitten er intet unntak. Den har dype røtter i vår kultur og har bundet mennesker sammen i flere hundre år. Akevitt er et helt fantastisk produkt som fortjener å løftes frem, også utenom julemåltidet. Som ingrediens i cocktailer er den uovertruffen. Gjestene får virkelig en wow-opplevelse når de får servert akevittdrinker, sier Atle Minothi, som er akevittambassadør i Anora.

 

 

Varmende krydder, sødme og sitrus

Magnus Thorseth ble kåret til Norges beste bartender av World Class i 2021, og eier og driver av Seid på Posthallen, en nordisk inspirert cocktailbar med fokus på nordiske smaker, tradisjoner og nordisk brennevin. Han deler sine juledrinker, der norsk akevitt er en selvsagt ingrediens, akkompagnert av varmende krydder, sødme og sitrus.

 

 

 

 

– Akevitt er et veldig anvendelig brennevin i cocktails fordi den både kan være krydderpreget og ha det elegante fatpreget fra modningen på eikefat, derfor passer den i et stort spenn av cocktails. Nesten som et slags universalbrennevin, sier Thorseth.

 

 

Ta en titt på din gamle akevitt

Med stor bredde i smak og sortiment, er akevitt suveren til de fleste drinker – både som basis i moderne signaturdrinker, og i klassiske cocktailer. Bruk gjerne julevarianten av akevittypene til oppskriftene under dersom du har det, eller benytt anledningen til å bruke opp akevittrester du har stående i skapet.

 

 

Fem tips: Slik nyter du juleakevitten på riktig måte

Akevittambassadør Atle Minothi ble frelst for ti år siden og bestemte seg for at det ble akevitt eller ingenting.

 

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor vi er så flinke til å løfte frem norske råvarer på tallerkenen, men velger fransk eller italiensk uten å tenke oss om når det skal skjenkes i glasset. Det gir definitivt motivasjon til å få ut enda mer kunnskap om akevitt, og dens betydning i norsk kulturhistorie før og nå, sier Atle Minothi, som de siste årene har jobbet med akevitt på fulltid som akevittambassadør i Anora.

 

Julesesongen er fortsatt den viktigste årstiden for akevitt, og Atle forteller om høy etterspørsel i månedene før jul. Han liker å formidle om akevitt med en blanding av humor og fag, og å inspirere publikum til å se på akevittens mange egenskaper med friske øyne.

 

– Det er mange som ikke vet at akevitt er en beskyttet kategori på lik linje med Champagne eller Cognac, og heller ikke at norsk akevitt må lages på norske poteter og fatlagres på eikefat, sier Minothi.

 

Her er Atles fem tips til hvordan akevitten nytes aller best:

 

1. Finn frem riktig type glass!

For å få frem smaken skikkelig bør akevitten serveres i tulipanformede glass. Jo rikere og lengre fatlagring, desto større klokke på glasset, men hovedsaken er at det må være et tulipanglass.

 

2. Hva slags mat passer til akevitt?

Til norsk tradisjonsmat er de klassiske fatlagrede akevittene en innertier. Fatlagret akevitt passer også til mange andre retter med mye smak. En god viltgryte eller et soppsmørbrød er utmerkede kandidater til mat som går opp i en høyere enhet med akevitt til. Til fisk og skalldyr kan man med fordel bruke en blank akevitt. Denne kan kjøles ned som en hvitvin. Prøv en blank akevitt til et rekesmørbød eller østers, så skjønner du greia ganske fort. Til sjokolade er de akevittene som har vært lagret ordentlig lenge på fat en sikker vinner. Har akevitten i tillegg oppholdt seg på et madeira- eller portvinsfat passer de utmerket til ost eller desserter.

 

3. Og hva slags drikke passer til akevitt?

Øl er selvsagt, men prøv også å bruke akevitt i cocktails. En blank akevitt og tonic danser fletta av en GT uansett ukedag!

 

4.Hvilken temperatur skal akevitten ha?

Nedkjøling gjør at akevitten smaker mindre, men det kan også gjøre at den oppfattes friskere. Prøv deg gjerne frem, men ikke sett den i fryseren for da forsvinner all smak. Over 20 grader er heller ikke ønskelig, så om det er varmt i stua på julaften kan du godt ha den i kjøleskapet en time før. Den varmes uansett raskt opp i glasset. Fatlagrede akevitter bør serveres mellom 16-20 grader, mens blanke kan kjøles ned til 12-14 grader.

 

5.Har akevitt holdbarhetsdato?  

Akevitt har lang holdbarhet, selv i åpnet tilstand - og spesielt om den er fatlagret. Sommerakevitter uten fatlagring kan miste noe friskhet om du sparer den til neste sommer, men de blir aldri dårlig, så har du noe gammelt gull på hytta er det bare å ta for seg.

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev