Nyhet
Drikke Fra kjelleren på en nedlagt skole til berømmelsens alter

Fra kjelleren på en nedlagt skole til berømmelsens alter>

Accordini er en av de mest berømte produsentene i Valpolicella Classico. Fra kjelleren på en nedlagt skole til berømmelsens alter. Det er ingen over og ingen ved siden av Accordini.

 

Amarone er en av Italias dyreste og mest populære viner. Det er en kraftpakke av en vin. Minst 14% alkohol og full av smak. En vin for de store øyeblikk. En vin for høstens  kulinariske høydepunkt.

 

En vin for meditasjon.

Som vinstil er amarone svært ung. Første omtale av amarone finner vi ikke før 1938 da et fat recioto ved en feil ble gjæret helt tørr, men det var først på 1950-tallet at man aktivt gikk inn for å kommersielt utvikle denne nyoppdagede vinen.

 

I Norge er amarone en av de mest populære vinene i priskategori 300 - 750 kroner. I vår lange mørkeperiode kommer den med kraft og varme, og er i tillegg perfekt til flere av våre mest populære høst- og vinterretter.

 

Amarone kommer fra vinregionen Veneto, nordøst i Italia. Ikke så langt fra Alpene, med Gardasjøen og Romeo og Julies Verona. Valpolicella er her både et vindistrikt, men også navn på vinene fra samme område. Her lages vin i fire svært ulike stiler fra de samme lokale druesortene: Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Valpolicella Amarone og Valpolicella Recioto.

 

Både amarone og recioto, og til dels ripasso, lages med den spesielle acinatico-metoden. Men om amarone er en ny oppfinnelse, har reciotovinene vært en godt kjent spesialitet fra området gjennom århundrene.

 

Allerede i romertiden visste de om den søte "vintervinen".

 

Det unike med acinatico-metoden er at høstens vindruer legges i hele klaser i kasser på store tørkeloft. Der blir de liggende i opptil 120 dager og tørke inn omtrent som rosiner. Druene mister 30 - 50% av juicen og får en vesentlig mer konsentrert og søtlig smak.

 

Reciotovinene gjæres ikke helt ut og er derfor søte viner med rundt 100 gram restsukker, mens for amaronen fullføres gjæringen og resultatet er en tørr vin, med en enorm smakskonsentrasjon.

 

Perfekt høstvin

Med sin store kraft og fylde og unike smaksspekter er amarone en vin perfekt for høstens ulike festmiddager. Til store øyeblikk behøves stor vin, og både kraftige kjøttretter, bakte rotgrønnsaker og viltgryter er som skapt for amaronen.

 

Med aromaer som spenner fra mørke bær, og tørkede frukter, til kryddere, stall og lær er amarone en vin som håndterer rikhet på tallerkenen, men som også gjør seg svært godt som meditasjonsvin foran peisen.

 

Amaronens sterkt økende popularitet utover 90-tallet førte med seg fristelsen til å ta noen forenklende snarveier og snart fikk vinen et litt frynsete rykte i vinmiljøer.

Men en som alltid har stått for tradisjonell kvalitet er Stefano Accordini.

 

Accordini er Gaias første produsent og eldste venn. Accordini er familie. Når de først møtte Tiziano Accordini lagde han vin i kjelleren på en nedlagt skole. Far Stefano hadde ikke råd til å sende begge sønnene for å studere så bare bror Daniele ble utdannet ønolog. Tiziano var brannmann i Pedemonte (Negrar), rugbyspiller for Valpolicella Classico Rugby Club - og vinmaker. Men for noen viner…!

 

 

Gaia var de første utenfor Verona som kjøpte vin fra dem. Far Stefano, allerede på 90-tallet en gammel mann (han døde februar 2020, første måned i corona, 96 år gammel), syntes det var helt uvirkelig at vinene med navnet hans på ble solgt i et land langt borte. Ikke lenge etter ble Accordinis viner oppdaget av flere, blant annet vinpressen i flere land.

 

Berømmelsen økte, de kunne kjøpe noen flere vinmarker og utvide produksjonen noe, og midt på 2000-tallet flyttet de til Fumane, og Valpolicella Classicos høyestliggende vingård.

I et unikt sydvendt amfi med utsikt over «hele» Valpolicella gir de pergola-dyrkede vinrankene vindruene perfekt eksponering, luftighet og soltimer. Nærheten til Gardasjøen gir ytterlige optimale vekstforhold.

 

Accordinis Amarone «Acinatico» er hans mest berømte, og legendariske, vin, rangert blant de tre beste i hele regionen.

 

Accordini tørker druene til januar året etter innhøstingen (dvs to måneder lenger enn kravet), etter pressing gjøres de i store ståltanker på lav temperatur (12 grader) i ca 20-25 dager, og lagres så i to år i store eikeliggere (botti). Accordinis viner er berømt for sin saftige, fruktdrevne, tilgjengelige stil med mørke skogsbær, krydder, kirsebær og hint av vanilje, kaffe og sjokolade. De er ikke utpreget søtladne men smaksrike, og er er unikt kjøp i en vinstil som i seg selv er unik.

 

I Dagens Næringslivs artikkel Slik smaker en skikkelig vin fra Valpolicella fra 2019 kommenterer Merete Bø:

"selv om mange av produsentene her har latt seg friste av kommersialisering og økt salg, så er det noen som fortsatt står på barrikadene for den tradisjonelle kvaliteten. Blant dem er Tiziano Accordini en av mine absolutte favoritter."

 

Det er ingen over og ingen ved siden av Accordini.

 

Her er noen av vinene som også passer godt til jul og nyttårsmaten:  

Accordini Valpolicella Classico 2023

Duften har en fruktig aroma preget av kirsebær, litt krydder og urter. Smaken er ung, fruktig og lett krydderpreget, innslag av røde bær og urter, hint bittert i ettersmaken.

Fargen er middels dyp rød. Den passer til lam og sau, svin og kalkun men prøv den også til juletorsken.

Pris kr 194.90

Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2022

Denne vinen har duftaroma preget av modne mørke bær, litt tørket frukt og urter, innslag av lakris, fat og vanilje. Smaken er fyldig og litt utviklet med hint av sødme, preg av modne mørke bær, tørket frukt, vanilje og fat. Fargen er dyp rød. Den passer til lam og sau, småvilt og storvilt. Prøv den til ribbe og pinnekjøtt.

Pris kr 229,90

Accordini Acinatico Amarone della Valpolicella Classico 2020

Vinen har en sammensatt og litt utviklet duft med preg av modne røde bær, kirsebær, litt fat, tobakk, lær og krydder.Smaken er fyldig, ekstraktrik og sødmefull, preg av modne røde og mørke bær, fat, kamfer, rosin og tobakk. Fargen er dyp rød med brunlig kant. Den passer til storfe,lam og sau og til ost.

Pris kr 415

 

Accordini Recioto della Valpolicella 2020

Denne vinen har duftaroma med preg av solbær og krydder, innslag av rødt hint eple og sjokolade. Smaken er søt med preg av mørke bær. krydder og sjokolade. Den har hint av bitterhet i ettersmaken. Fargen er tett blårød. Vinen passer til dessert og til ost.

Pris kr 299.90

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev