Nyhet
Drikke 25 september er FÅRIKÅLENS DAG i 2025

25 september er FÅRIKÅLENS DAG i 2025> Få drikketips til nasjonalretten av Sigurd Wongraven

Den siste torsdagen i september feires hvert år som «Fårikålens festdag» da spises det fårikål over hele landet og mange restauranter har fårikål på menyen.Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til vår nasjonalrett og den har beholdt sin posisjon siden. Fårikål er en slags mellomting mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte med fårikål varmer godt en høstkveld og er en fin anledning til å samle familie og venner. Mange liker både øl og dram til fårikålen.

Fårikål er best dagen etter, så hvis du lager mye, har du lettvint mat dagen der på. Prøv en variant med hveteøl også. Det funker veldig godt og gir en ekstra god kraft. 

 

KLASSISK FÅRIKÅL

1 ½ kg fårikålkjøtt

 1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann 

ta gjerne litt mel mellom lagene

 

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, kjøtt nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Strø på med hel sort pepper og litt mel   mellom lagene. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt eller til det løsner fra benet. Det tar minimum  ca. 2 timer.

Kok fårikålen lenge nok og til kålen er gyllen brun. Da er den best fordi kraften trekker seg godt inn i kålen. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener og gjerne med øl og akevitt til.

Pakker som er merket fårikålkjøtt i butikken inneholder i de aller fleste tilfeller kjøtt fra lam og ikke sau, i biter eller skiver fra bog og nakke. Men får du tak i fårekjøtt gir det en kraftigere smak på fårikålen din. Fårekjøtt tar litt lengre tid å koke mørt.

Hvis man ønsker litt mindre fett i fårikålen, kan man for eksempel bruke lammebog i skiver. Vanlig tilbehør er kokte poteter.

Det er fint å koke dem med skallet på, da bevarer man næringen best. Det skader heller ikke å spise skallet. Mange liker fårikålen best dagen derpå.   

 

 

Drikketips fra Sigurd Wongraven

Sigurd Wongraven deler sine beste vin- og ølanbefalinger som løfter fårikålen til nye høyder. Perfekt for deg som vil kombinere tradisjon med en smakfull opplevelse!

 

Champagne Sigurd Wongraven

 Denne champagnen har en luktaroma av nyansert og litt utviklet preg av modent eple, sitrus, urter og blomst, innslag av kjeks. Smaken er kremet med modent preg av eple, sitrus, kjeks og nøtt, innslag av urter og mineraler og god lengde. Fargen er lys strågul. Den passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Prøv den også til fårikål.

Pris kr 469,90

 

Wongraven Morgenstern Riesling 2024

En av Norges mest solgte rieslinger. Lukten er fruktig og ung med aroma av blomst, eple og sitrus, innslag av fersken, nøtt, urter og mineraler. Smaken er saftig, frisk og energisk med god lengde, preg av moden sitrus, eple, fersken, urter og mineraler. Fargen er lys grønngul. Passer til aperitif, skalldyr, fisk og fårikål

Pris kr 184,90

 

Wongraven Morgenstern Riesling 2024

 Her får du en god BIB med samme smak og luktegenskaper som den på flaske.

Pris kr 509,90

 

Wongraven Saison

Saison farmhouse ale har frisk lukt av blomster, gjær, hvete og banan samt frisk sitrusfrukt. Smaken er fruktig med god fylde og anslag av hvete, humle, streif sitrus. Lett humlepreget avslutning. Fargen er lys gyllen. Passer til aperitif, skalldyr, fisk og fårikål.

Pris kr 69,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev