appetitt 1/2015 vinskribent Heidi Jaksland Kvernmo
Nordmenn elsker barbera og Vinmonopolet kan skilte med godt over 300 varelinjer med denne druen.
Barbera dyrkes over hele Italia og er den femte mest plantede druesort i landet. Viner på barbera kommer derfor i mange påkledninger, fra de helt enkle, fruktige til de fyldige og fatpregede, fra de kommersielle og kjedelige til de storartede og spesielle.
Det finnes en barbera til alle behov. Her er et par gode utgaver.

Barbera della Stoppa 2007
Vinum
Varenr: 5966301 i BU - Pris: Kr. 239,90
Land/distrikt: Italia/Emilia-Romagna
La Stoppa har en ”naturlig tilnærming” i sin vinproduksjon men unngår ikke moderne metoder som temperaturkontroll og barriques. Vinmarkene er dyrket økologisk siden tidlig 90-tall og La Stoppa er også en av de fremste produsentene av oransjevin i Emilia-Romagna. Denne barberaen har mørke plommer, svisker, gammelt treverk og lær på duft. Stoffrik og fyldig vin, silkemyke tanniner og sødmefull frukt. Egenartet og god. Til rike, rustikke matretter som langtidskokt kjøtt, lammegryte og vilt.

Matto di Bacco Barbera
Brand Wine Estates
Varenr: 1915306 i Test (kat. 6) - Pris: Kr. 399,90
Land/distrikt: Italia/Piemonte
Matto di Bacco betyr gal etter vin og det er kokk og tidligere Bocuse d’Or-vinner Geir Skeie og vinekspert Børge Brand bl.a. med lang erfaring fra Vinmonopolet som har smakt seg fram til blandingen i denne treliteren.
Barbera dominerer blenden men det er blandet inn litt dolcetto (10 %) og cabernet sauvignon (5%) for å få litt mer struktur og mindre alkohol. Det er også et poeng at den kan brukes til mat. Vinen dufter røde bær med noe krydderier som nellikspiker, kanelstang og anis.
På smak mørke bær blandet med rødfrukt , middels fyldig, ok struktur med et lite tanninbitt og behagelige 12,5 % alkohol.
Befriende frisk uten søtladent, syltetøypreg. Mangler litt på konsentrasjon og lengde, men er god allrounder som kan nytes både med og uten mat. Bør nytes lett avkjølt
Ønsker du å lèse mer kan du gå inn på http://www.iglasset.no