Blogg Naturens spisskammer...

Naturens spisskammer...> velsmakende og blomstrende

Ikke bare er naturen innrettet slik at den er spiselig men også intens vakker. Et blad, en blomst sågar en stilk, et avblomstret mesterverk men like forunderlig vakkert. Naturen er så fasinerende at det er bare å gi seg hen. 

I den tiden vi nå er godt på vei inn i er den frodigste i året og kan nytes på alle måter. Vi kan sanke og spise den slik den er, tørke den eller konservere den på andre måter. Dette er blitt en stor trend som startet for noen år tilbake og som har eskalert.

En mengde bøker og oppslagsverk har blitt lansert i de siste årene og gitt oss viktig informasjon om nyttevekster og tipset oss på godsaker i naturen vi ikke viste kunne brukes som mat i det hele tatt. 

Så det går en plukke-  og sankebølge over landet og det gir turer i skog og mark en ny dimensjon. I tillegg til naturopplevelsen kan det gjøres funn og nyoppdagelser av alle slag. 

Dyrking kan man gjøre i vinduskarmer like bra som i hagen. Det satses på egne dyrkeskap både på restauranten og i heimen, så det kan såes og dyrkes microgreens og blomster året rundt. 

Men allt er best når det har sin sesong. Noma Restaurant som igjenåpnet i fjor på "foråret" som danskene som fint kaller det, delte menyene sine inn i tre årlige sesonger. Disse sesongene skulle reflektere det nordiske naturlandskapet og råvarene innenfor sesongene. På den måten kunne man gå i dybden og ha fokus på det aller beste.

Den sesongen som står for tur fra 25 juni - 21 september altså nå rundt St.Hans er "grønnsaker"  naturlig nok.

Som Noma selv beskriver det:

- I denne sesongen vil vi utforske plantedriket og alt som er spiselig; matlaging med det vi finner under jorden, over bakken, i nærheten av vannet og i trærne. Vi vil fôre til de ferskeste ingrediensene i hver innsjø, elv, bekk, eng og skog, arbeide tett hver dag med våre samarbeidspartnere for å høste sitt beste avlinger, og dyrke noe av vår egen egenprodukt på vår urbane gård.

Koking med grønnsaker har alltid vært en favoritt av oss, men nå er vi dristige til å lage en meny helt ut av grønnsaker og for å gjøre det så deilig som en med kjøtt.Denne menyen vil være veldig spennende med tanke på mangfoldet av plante riket.Vi vil tilby både en vegetarisk meny og en vegansk meny. Dette betyr at det ikke vil være noen store stykker kjøtt eller fisk på menyen, hvis du håper på at vi foreslår at du kommer til å spise med oss i løpet av enten Seafood Season når menyen vil være fokusert på sjømat, eller Game & Forest Ses den eneste sesongen når kjøtt vil spille en rolle i menyen.

Et spennende konsept som gir inspirasjon til å ta i bruk naturen på en "ny" måte. Selv om mye av dette er gammel kunnskap som etterhvert har gått i glemmeboka,  så har blomster, urter og nyttevekster alltid vært en del av vårt kosthold på forskjellig vis i ulike tidsperioder.

Blomstrende og velsmakende lykke finner dublant annet  i lavendel, blomkarse, fioler, rosenblader, solblomst, ringblomster,tagetes, nellik og petunia. Dette er blomster som vi fyller blomsterkasser og urner med. Frittvoksende geiterams, hvitkløver og rødkløver og løvetann smaker også godt.

Sammen med alle våre smakfulle urter har vi så mange muligheter for å finne gode smaksvariasjoner,  at det bare er fantasien som setter grenser.  Det hele toppes med at de er fantastisk dekorative. Vi står nå foran en sesong for norske jordbær og de skal vi nyte om og om igjen. Pynt dem gjerne med søte stemorsblomster og fioler. De fortjener hverande...

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev