Blogg Tørk din Santa Salvia

Tørk din Santa Salvia > hages helbreder

Salvie er en forunderlig botanisk skapning og virkelig en av de store urtene i min urteverden.

Det tok faktisk noen år før urten ble en del av mitt etter hvert lange liv som matentusiast både privat og i jobb. Jeg har tidligere skrevet om gressløk og persille som en del av mine barndoms matminner, men salvie er mer på linje med oregano og timian som jeg oppdaget gjennom middelhavskjøkkenet på slutten av 70- tallet.

Den er formet som en liten busk og kan bli opp til 60 cm høy. Årsskuddene er grønne og hvitlodne og bladene av avlange, nettnervete og litt rynkete. Bladene generelt er hvitlodne, avlange, sølvgrå på undersiden med grågrønn overside. Den har små fiolette blomster som lukter deilig og har mye nektar og den blomstrer fra juli til september.

Salvien liker best tørr og kalkholdig jord og koser seg på et solrikt og varmt voksested. Den liker ikke frost og sikkert vanskelig å få til å overvintre bortsett fra langs kysten i de sørlige deler av landet vårt.

Den er en av våre eldste legeplanter og har gjennom årtusener blitt omtalt og brukt til helbredelse av forskjellige plager i luftveiene, til behandling av diaré, virker beroligende for nervøsitet, harmoniserende for det kvinnelige kjønnssystem, svettereduserende, funker i tannpleie og mot tannkjøttbetennelser, fin til lindring av innsektstikk, brukbar mot eksem og utslett og psykiske lidelser for å nevne noe.

Salvie er også perfekt til te, eteriske oljer og til matlagning, og det er her jeg startet min fasinasjon.

Min første opplevelse av urten var intens og nesten litt for mye. Den har en kraftig lukt og litt klebrige og nesten fettete blader som gir en helt spesiell aroma. Når man gnir på bladene kan man kjenne en sterk lukt  som gir retten en helt egen smak. Denne smaken avtar noe når man tørker bladene men den er fortsatt en helt genuin smaksetter.

 

Det er til de fete råvarene den passer best som til ål, makrell, gås, svin og fyllfarser i pølser og lignende. En hjemmelaget pølse med salvie er det bare Albert Idsøe i Stavanger som lager bedre. Det er en perfekt kombo; fet og saftig svinefarse, godt krydret med salt, pepper,  hvitløk og salvie.

En annen deilig måte å bruke den på er til hjemmelaget pasta. Noen ferske og revne blader surret i den beste olivenoljen med et dryss havsalt og grovkvernet pepper og vips så har du en god og enkel pastarett. 

I middelalderen lagde de både vin, mjød og syltetøy av salvie. Den har også en konserverende virkning på matvarer og sikkert derfor den ble mye brukt i eldre tider.

I blant annet USA, England og Tyskland produseres kryddersalvie for tørking og produksjon av eterisk olje.

I min lille hage er det først og fremst til matlaging den blir brukt og den er blitt en av mine favoritter. Den er med i de fleste retter både som fersk i sesongen og som tørket i vinterhalvåret. Den funker godt som tørket i gryter og gir en så fin aroma sammen med andre urter også.

Hva var vel Saltimbocca uten den?

Det er en myteomspunnet urt og det sies at om din salvie busk kollapser vil også din forretningsdrift kollapse  - så det er best å få tørket den før det skjer. Vil du leve evig så er det bare å spise salvie i mai sies det også.

I det gamle romer-riket ble salvie ansett som en hellig plante og ble behandlet deretter. De som høstet den skulle være kledd i hvitt og gå barbeint, og kun redskaper av sølv eller bronse skulle benyttes. Måtte ha vært en utrolig vakkert syn.

 Nå er det tid for innhøsting og tørking. Dette kan man gjøre hele sommeren selvsagt men i den neste måneden er siste mulighet før det blir for kaldt til at den vokser mer.

Sats på salvie neste gang du skal plante i hage eller i krukke. Den gir deg glede og helbredelse i både kropp og sjel og masse god smak selvsagt.

Prøv denne oppskriften på saltimbocca av kalv, salviekrokett og syltet shitakesopp ...

Klikk på bildet >

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev