Blogg Så ble det endelig pappaperm

Så ble det endelig pappaperm> Ikke alle jobber ønsker pappapermen velkommen, men det er en rettighet du har og viktig for pappaer og være sammen med barna sine.

At mamma skal være hjemme med barnet er godt etablert og akseptert. Værre blir det av og til når pappa vil det samme. Det er heller ikke bare viljen det står på. Kan tenkes det er vanskelig i forhold til arbeidsgiver og den kan jo være deg selv. Men jeg mener det er viktig for alle parter og være sammen med barna og kokkefaget er intet unntak. Her har jeg lagt inn rettigheter og annet fra NAV. Dere må benytte foreldrepengene før barnet fyller 3 år. Ved adopsjon må dere benytte kvoten i de 3 første årene etter omsorgsovertakelsen, men bare fram til barnet fyller 15 år.

 

Fedrekvoten

Fedrekvoten er på 10 uker for fødsler og omsorgsovertakelser som skjer etter 1. juli 2014. Det er andre regler for barn som er født eller adoptert før denne datoen.For å ha rett til fedrekvote, må både du og mor ha rett til foreldrepenger. Les mer om rettighetene dine hvis mor ikke har rett til foreldrepenger. Hvis mor er alene om omsorgen for barnet og har rett til foreldrepenger, overføres ukene med fedrekvote til henne. Dere kan avtale at du likevel skal ta ut fedrekvote, i så fall må du søke om det og legge ved en bekreftelse fra mor på at du har omsorgen for barnet de dagene du søker om.. Hvis mor ikke har rett til foreldrepenger og har mottatt engangsstønad, har du ikke rett til fedrekvote. Hvis du ikke har rett til foreldrepenger, overføres ukene med fedrekvote til mor. Men mor har samme rettigheter som far.

 

Hvordan kan du benytte deg av fedrekvoten?

Du kan ta fedrekvoten når som helst i stønadsperioden, med unntak av ukene før termin og de første 6 ukene etter fødselen. Disse ukene er av medisinske grunner forbeholdt moren. Du kan ta fedrekvoten sammenhengende eller benytte fleksibelt uttak på flere måter. Hvis du ønsker å utsette fedrekvoten, må NAV ha mottatt søknaden senest siste dag i fellesperioden. Dette gjelder også hvis du ønsker å starte fedrekvoten rett etter siste dag i fellesperioden. Hvis du søker senere, mister du stønadsdager. I vedtak til mor står datoen for siste dag i fellesperioden. Det er ikke krav til mors aktivitet når du tar ut fedrekvoten. Hvis du ikke benytter deg av fedrekvoten, mister dere disse ukene med mindre far er for syk til å ta seg av barnet.  

 

Mødrekvote

Mødrekvoten er på 10 uker for fødsler og omsorgsovertakelser som skjer etter 1. juli 2014. Det er andre regler for barn som er født eller adoptert før denne datoen. For å ha rett til mødrekvote, må du ha opparbeidet deg rett til foreldrepenger. De første 6 ukene av mødrekvoten må du av helsemessige årsaker ta rett etter fødselen. De resterende 4 ukene kan du ta ut rett etter de seks første, eller du kan benytte deg av såkalt fleksibelt uttak. 3 av ukene i foreldrepengeperioden er forbeholdt mor og må tas rett før termindato. Mor kan starte uttaket inntil 12 uker før termin, i så fall tas dette av fellesperioden. Det er ingen krav til fars aktivitet når du tar ut mødrekvoten.

 

Viktig å vite om utsettelse av fedre- eller mødrekvoten

Du kan vente med å ta ut kvoten til barnet har blitt litt større, men da må du søke om utsettelse, og NAV må ha mottatt søknaden innen siste dag i fellesperioden. Du finner datoen  i mors vedtaksbrev om foreldrepenger. Hvis du søker for sent, mister du dager. Søker du for eksempel fem dager for sent, mister du fem dager av kvoten din Du bruker skjemaet som heter Utsettelse eller gradert uttak av foreldrepenger.

 

Fellesperioden

Fellesperioden er de ukene som blir igjen når de 3 ukene før termin og 10 uker fedrekvote og 10 uker mødrekvote er trukket fra. Fellesperioden blir dermed på 26 uker eller 36 uker, avhengig av om dere har valgt 100 prosent eller 80 prosent dekningsgrad. Hvis fødselen skjer etter termindato, trekkes disse dagene av fellesperioden. Resten av fellesperioden kan dere dele som dere ønsker. Hvis far skal ta ut hele eller deler av fellesperioden, stilles det krav til mors aktivitet.   Meld fra om endringer Hvis du får endringer i inntekt, familiesituasjon og/eller jobbsituasjon, eller planlegger opphold i utlandet, kan det ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV.

I slike tilfeller må du straks melde fra til NAV. Utbetalinger Du vil normalt ha pengene på konto innen siste virkedag i måneden, se mer under utbetalingsinformasjon. Noen stønader har tidligere utbetaling i desember. Du kan også sjekke utbetalinger i tjenesten Dine utbetalinger.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev