Blogg Fruktbare juveler

Fruktbare juveler> naturens egen “pop-drops” – verden sunneste

Et granateple ser ikke så veldig freshed og fristende ut på utsiden. De ser litt shabby og kjedelige ut. De ser kule ut først når man vet hvordan frukten ser ut inni og ikke minst hvordan den smaker. De er nemlig fylt av små fruktige “drops” som ligner på blanke og glitrende edelsteiner. Naturen overgår seg selv igjen. For å komme inn til herligheten er det beste er å skjære av lokket øverst på frukten.

Da ser man tydelig seks kammer med membraner imellom. Inne i frukten  åpenbarer det seg en drøss av små steiner, omsluttet av et rødt, struttende og geléaktig fruktkjøtt. De smaker både søtt og syrlig, de knaser og nærmest eksploderer i munnen. Skjær så langs membranene slik at du får seks båter. Bank på baksiden av skallet slik at frøene faller ut og bevares mest mulig intakt.

Disse små "dropsene" er noe av det sunneste som finnes. Innholdet av antioksidanter er skyhøyt, bare nyper og valnøtter har mer. Ikke spesielt lurt å spise frukten direkte fra skallet. Saften setter ekstrem farge og er nesten umulig å få vekk.

Så hva brukes herligheten til?

Granateplet kan spises naturell som drops eller toppings til mange retter, men du bør også prøve dem i maten. De er både dekorative og bidrar med noe ekstra, enten det er søtmat eller saltmat. I det iranske kjøkkenet er granateple en viktig smakssetter. Saften brukes i den sursøte gryteretten fesenjaan med kylling eller and og malte valnøtter. Fesenjan er vanlig å servere i bryllup og ved andre festlige anledninger.

Dryss granateplekjerner over kaker, marengs og is eller bland dem inn i salater med eksotiske frukter. I middagssalater er det også godt, spesielt sammen couscous og salte oster som feta, chèvre og ulike blåmuggoster.

Granateplesaft er en veldig god tørstedrikk. Saften er i tillegg fin til marinering av både kylling, lam, vilt og and. Den kan brukes til å koke ut pannen etter steking, om du ønsker en litt syrlig sjysaus. Eller du kan tilsette den som en erstatning for rødvin i saus.

Om du ikke får tak ferdig granateplesaft kan du lage det ved å presse frøene gjennom en klede. Granateplesirup, også kalt grenadine etter det franske navnet på granateple, er en vanlig ingrediens i drinker. Blant annet Tequila Sunrise. Tørkede granateplefrø brukes hele eller malt for å gi syrlighet til karriblandinger i India og Pakistan.

Som om ikke dette var nok; Granateplet har også en opphøyd stilling utenfor kjøkkensfæren.

Frukten ble dyrket allerede i forhistorisk tid, og ble ansett for å være en hellig frukt av både egyptere og jøder. Den skulle angivelig inneholde 613 frø, like mange som lover i Det gamle testamentet. I buddhismen regnes granatepler som en velsignet frukt, i likhet med fersken og sitron. I flere gamle fruktbarhetskulter har også frukten spilt en rolle.

Granateple blir i dag dyrket i Midtøsten, Middelhavslandene, Afrika, Latin-Amerika og USA. Sesongen i den nordlige delen av verden er september-januar, sør for ekvator er det mars-mai.

Ifølge Bama er dette det du skal tenke på når du skal kjøpe granatepler: Plukk de største granateplene, for de inneholder mest fruktsaft. Frukten skal kjennes tung i forhold til størrelsen. Skallet skal være hardt og ha frisk rød farge. Brune rustflekker på skallet betyr ikke at frukten er dårlig, bare at den er skikkelig moden.

 

Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser Granateple har meget god holdbarhet. Den kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger på kjølerom i 8-10 °C.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev