Blogg Hyll deg!

Hyll deg!>

Lite er så fylt av sommer som duften og smaken av hylleblomst. De lette, skjøre blomsterbukettene gir romantiske assosiasjoner om lyse, svale sommerkvelder.

Dette er høysommerens store hit og etter blomstringen kan man høste de mørke, nesten sorte bærene.

 

Disse kan brukes saft og annen matlaging. Tidspunktet for blomstring kan variere ut fra landsdel, hvordan våren har vært og hvor varmt det er. Men juli er hoved-måned for hyllblomstring så det er bare å hive seg ut i det. 

 

De hvite og lette blomsterbukettene vokser på trær, og lukter presis som de smaker. 

Når du har høstet bukettene må du skylle de godt. Hyllebærsaften er mørk rød, bruk hansker ved plukking da de avgir en del farge som kan sitte godt på hud og klær.

 

Bruk en stor kjele på 2 liter og skjær en halv sitron i skiver. Tilsett 700 g sukker, 4 dl vann, sitronskiver og 20 g sitronsyre og kok blandingen opp. Hell blandingen over blomsterbukettene og la hylleblomstene trekke under lokk i 2 dager i kjøleskap. 

 

Sil av gjennom et vått klede i en spiss sil. Hell saften på rene flasker som er renset og skylt i atamon. Sett på kork. Saften oppbevares i kjøleskapet og nytes mens den er fersk men du kan også fryse den.

 

Saften blandes ut med vann etter hvor sterk du ønsker og her er det brukt mye sukker. 

Du kan godt lage saften mindre søt. Prøv deg frem!

 

Både blomstene og bærene på svarthyll og rødhyll er gode til saft. Husk at barken, røttene og bladene er derimot giftige. Rå hyllebær fra rødhyll er giftige og kan forårsake oppkast, men giften nøytraliseres ved koking.

Både vin og suppe og saus kan lages av bærene av svarthyllebærklaser.

 

Lag en deilig hylleblomstfromasj ved å legge 7 plater gelatin i bløt i vann. Pisk 1/3 liter kremfløte til en tynn krem. Pisk 3 egg med 3 ss sukker til eggedosis, og tilsett saften av en halv sitron og 2 dl redusert hylleblomstsaft som deles i to omganger.  

 

Bland krem og eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, bland sammen resten av hylleblomstsaften og smak til med litt limejuice. 

Fyll fromasjen i passe glasskåler og sett til avkjøling. Pynt gjerne med noen spiselige blomster.

 

Hyll var plantet på mange gårdstun i begynnelsen av århundret. Gammel folketro kalte hyll for «hyllemor» og et tre ble plantet på gårdstun for å holde vetter og utøy unna. 

 

Det var ikke helt bare eventyr og folketro dette, da hylleblomsten faktisk beskytter mot myggstikk og sommerens småplager.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev