Tradisjonen tro spiser vi ekstra mye fet mat i førjulstiden og i desember. Da kan det være greit med en urt som både smaker godt og som virkelig kan hjelpe fordøyelsen. Vi snakker da om Fennikelen.
Fennikel er en gammel kulturplante som er brukt både i mat og medisin i århundrer. Den har vært dyrket i de fleste land i østen og i landene rundt middelhavet siden oldtiden. Her til lands er det klostrene som har viet planten oppmerksomhet og den er ansett som en plante og urt som gir et langt liv, makt og styrke. Bedre synet kunne den og grekerne mente den hadde slankende egenskaper. Den skal vist også hemme sultfølelsen og det kan jo også være et godt poeng i den søte juletid.
Det er først og fremst som mat og krydder den er av interesse på dette julebordet selv om den ble brukt som dør-pynt for å holde onde ånder ute. Når vi feirer jul kan vi jo huske på at det var Keiser Plinius - første keiser etter Jesus fødsel som anbefalte fennikel mot over 22 lidelser .
I Shakespeares Hamlet forekommer fennikel nærmest som orakelurt, og planten har til alle tider vært bruk som elskovsmiddel.
Fennikel er ikke viltvoksende og finnes i flere forskjellige sorter. Søtfennikel er en løkformet knoll som dyrkes som grønnsak og bladverket og frøene brukes som krydder. Bronsefennikel er varianter av vanlig fennikel med et mykt bronsefarget bladverk. Andre varianter er siciliansk og indisk fennikel.
Fennikel er lett å dyrke og den er i utgangspunktet flerårig, selv om den har litt problemer med å overvintre her til lands. Når det gjelder mat og fordøyelse så gir både grønnsaken, bladverk og frø en bra effekt og man behøver ikke lage avkok for å inta den som te slik de gjør i Kiina.
Fennikelfrø er et smakfullt krydder og med på å dempe tarmgassproduksjonen av matvarer som fører til gassdannelse. Fennikel er, på sammen måte som karve god mot oppblåst mage etter at man har spist visse matsorter som kål. Urten virker avslappende på den glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen og dreper noen typer bakterier. Fennikel kan altså brukes ved dårlig fordøyelse, halsbrann, forstoppelse og magesmerter.
Vi forbinder ofte fennikel med mat fra middelhavslandene og spesielt Italia. Den milde, litt søte smaken minner om anis eller lakris, og den knollformede basisen av søtfennikel kan finsnittes og brukes rå i salater, eller kokes som en grønnsak.
Bladene kan brukes til garnering av fisk, samt i salater, sauser, supper og sammenkokte retter. Fennikelblad er selvsagt følge til fiskeretter. Fennikelfrø brukes til sursylting, i bakverk og ellers mye i indisk mat. Malte fennikelfrø er et fint krydder til lam, svinekjøtt og grønnsaker.
Den eteriske oljen av både bitter og søt fennikel kan brukes for å smaksette alle mulige slags bakverk, godteri, kjøtt og sauser. Oljene brukes også i en del alkoholholdige drikkevarer, som likører, akevitt og absint. Det skal ikke stå på mulighetene for å sette til livs fennikel selv i julematen.
Prøv urtecrust med fennikel og karve på juleribba, bruk fennikel til juletorsken, i sildesaltaen eller lag eple- og fennikelsalat eller bruk klementiner eller mandariner isteden og server den til julebuffeten. Lag en god, fyldig og julete fiskesuppe med fennikel og safran. Ovnsbak den med hvitløk og vermuth eller gratinèr den. Får du tak i speket pølse med fennikel er det bare å slå til. Den gode italienske fennikelsalamien er jo i en klasse for seg.
Både grisesylte og skank kan smakes til med fennikel og rosmarin og julekveitesausen kan tilsettes både fennikel, epler og sukkererter. Sylt fennikel på glass og gi den bort i julegave. En ny twist på den klassiske waldorfsalaten kan være finkuttet fennikel og appelsinbiter.
Da ønsker vi en både behagelig og gassfri juletid !!