Blogg erta, berta sukkerterta

erta, berta sukkerterta>

Skal du prøve deg på en vegansk livsstil, er det trendy å nå kaste seg over linser, kikerter, bønner og andre typer erter. Det er nemlig mye positivt med belgfrukter. Se bare her : Belgfrukter er svært næringsrike, billige og bidrar til matsikkerhet, har viktige helsefordeler, fostrer et bærekraftig landbruk og bidrar til å motvirke klimaendringer og fremmer biologisk mangfold.

FNs generalforsamling  fastslo at 2016 skulle være belgfruktenes år, og på den måten å øke kjennskapen til hvor bra belgfrukter egentlig er.

 Men hva er egentlig belgfrukter?

Belgfrukter, eller belgvekster, er spiselige frø i belger, eller skolmer, i erteblomstfamilien. Erter, bønner og linser er de mest vanlige. Peanøtter er også en type belgfrukt. De er viktige bestanddeler i Middelhavskostholdet og i andre sunne kostholdsmønstere. De kan brukes til nesten alt, og er ypperlig tilbehør til middag, i salater, suppe eller gryter.

 

Mettende og mattnyttig

Å tilberede belgfrukter er lettvint. Noen typer - slik som tørkede kikerter og kidneybønner – krever en del tid da de må bløtlegges i flere timer før koking. Linser krever derimot ikke bløtlegging og har i tillegg kort koketid på høyst 20 minutter. Røde linser har kortest koketid, av disse kan du for eksempel lage linsesuppe eller linsestuing. Belgfrukter på boks er også et bra alternativ som kidnebøynner, tomatbønner, kikerter eller chilibønner. Disse kan du bruke i gryter, salater, eller i tacoen.

Belgfrukter er næringsrike og like mettende som kjøtt. De  inneholder relativt mye protein, stivelse og fiber, mineraler vitaminer som folat og antioksidanter. De fleste inneholder lite fett, og en stor av del av stivelsen er det som kalles for resistent stivelse. Dette er stivelse som ikke fordøyes, men som havner i tykktarmen hvor det gir næring til gunstige tarmbakterier.

Resistent stivelse fungerer dermed omtrent som kostfiber. Derfor gir belgfrukter mindre blodsukkerstigning enn mange andre stivelsesrike matvarer.

Belgfrukter inneholder mye fiber og protein – mer enn dobbelt så mye protein som ris – og stivelse som fordøyes sakte, noe som i kombinasjon er optimalt for å bevare metthetsfølelsen. Et måltid med bønner er like mettende som et kjøttmåltid. Derfor kan belgfrukter også være gunstige for vekta; belgfruktspisere har også vist seg å veie mindre enn personer som ikke spiser belgfrukter.

Et regelmessig inntak av belgfrukter har dessuten vist seg å kunne redusere blodtrykk, kolesterol, og blodsukker, og dermed gi bedre helse.

Kilde: Erik Arnesen for LHL.

Belgfrukter

En belgfrukt er en frukt av en plante i erterblomstfamilien (Fabaceae). Kjente belgfrukter er alfalfa, kløvere , erter, bønner, linser, lupiner  og peanøtter. Belger dannes fra ett fruktblad og åpner seg for å slippe frø ved å sprekke opp både i buksømmen og ryggsømmen. Belgfruktenes historie er sterkt knytta til menneskets historie. De ble først høstet av mennesker i asia  i steinalderen , og spredte seg til Amerika og Europa rundt 6000 f.Kr. hvor de ble essensielle i kostholdet som proteinsupplement.

 

Jeg har personlig alltid vært glad i belgfrukter og vekster. Synes de gir mye av det samme som kjøtt i forhold til metthetsfølelse. Det er så mange forskjellige varianter som kan tilpasses sesongenes smaker og råvarer. I den tiden som ligger foran oss er det knaske- sukkererter som gjelder for meg. De passer supert i salater, i cous cous, i lyse frikassèsauser, med dipp til, i wok og supper.  De er også veldig enkle å dyrke selv. Veldig god å knaske som et mellommåltid også.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev