Blogg den sorte gryte

den sorte gryte> skap matmagi med alle gryters mor

Det er noe helt eget å lage mat i jerngryter. I hele mitt liv har jeg enten fått servert mat fra jerngryter eller laget mat i dem selv. Uansett hva jeg får av kjeler og gryter vender jeg alltid tilbake til gryta mi eller grytene mine for det har blitt mange opp gjennom årene.

Det startet med min mormors første Le Creuset-gryte. Den var oransje og stor. Det var den første Le Creuset- gryta som hadde farge. Fargen het ”volcanic” og skulle illustrere den glødende flammen fra smeltet støpejern som minnet om flytende lava. Den har vært deres varemerke siden 1925.

Vi lagde bacalao i den. Det passet jo perfekt også i fargen. Det var en tomatisert, tradisjonell, norsk bacalao og den fulgte en gammel oppskrift fra klippfiskbyen Kristiansund. Mormor brukte tørket "spanskpepper" som hun kalte det. Det var et magisk øyeblikk når hun skulle tilsette dette fandenivoldske og brennende krydderet.

Vi brukte ellers bare salt og pepper, piffi og aromatkrydder, så det var en egen eksotisk sus over "spanskpepper´n".  Så for oss sorte gryter over bål langt inne i bushen, hvor liksom peppern grodde.

Jeg arvet den oransje gryta etter min mor, som arvet den etter sin mor - altså min mormor og den har fulgt meg siden. Hver gang jeg lager bacalao er den selvskreven. Her er det snakk om livstidsgaranti. På en av mine reiser til London for mange år siden fikk jeg et gjensyn med den oransje gryta. Det var på Conran-shop og på Habitat.

Den gangen var ikke dette et spesielt populært produkt i Norge. Støpejern var håpløst, tungt og gammeldags. Matlaging og kokkelering var på vuggestadiet i Norge og langkokte gryter var ikke på menyen.

Sakte men sikkert skulle dette endre seg. Det var noe med måten denne maten ble laget på. Selv det seigeste og uinteressante kjøttstykket skulle få nytt liv. Det var bare å vente på at gryta skulle bli ferdig. Det ble eksperimentert med alle slags råvarer og krydder og gryterettene ble sjelden mislykket, men noen funket bedre enn andre selvsagt. Når folk jeg kjente skulle servere fine dining og spurte om råd, anbefalte jeg en gryterett laget fra bunnen av og det har jeg fortsatt med.

Bort med ”instant – just add water” gryterett-poser, noe industriprodusert tullball og frem med gryta. Stek, braiser, kok, ovnsbak - alt du vil. Smak, juster og skap matmagi. Du blir rett og slett hekta. Ha en plan, følg en oppskrift  eller dropp det og lag din egen smakskomposisjon. Det blir garantert godt.

 

coq au vin 

 

Bruk gjerne tid på å lære å lage de klassiske som Boeuf Bourguignon, Coq au vin, Beef Stroganoff, Gulasj, Stracotto alla Fiorentina, Stifado, Chili Con Carne, Irish Stew, Cassoulet, Bacalao, Frikassè, Fårikål, Butterchicken, Osso Bucco. De har jo mange bra grunnprinsipper og det er jo en grunn for at de er blitt klassikere...

 

 

Boeuf Bourguignon 

 

La deg inspirere av sesongens råvarer, bruk råvarer som høyrygg og andre stykningsdeler som trenger kjærlig og langvarig behandlig i gryta. Ta gjerne utgangspunkt i noe og du ender opp i noe helt annet. Det er det som gjør grytemat så spennende. Gryter er den ultimate matretten å servere til gjester. Bak et godt brød og det kan du også bake i gryta, lag godt tilbehør og sett gryta og alt rett på bordet. Helt fantastisk spør du meg.

Det ligger en del oppskrifter på gryteretter i vår oppskriftsbase, så det er bare å søke. Tipset bør være uansett – lag mat i "alle gryters mor" , nemlig støpejernsgryte og nyt ”slow food”- prinsippet. Ønsker du å utvide med flere gryter anbefales den ovale Le Creuset-gryta. Den har alt…

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev