4-8 pers
1kg mørbradbiff av kjøttfe
300 g pastinakk, bruk persillerot eller selleri
300 g små gulerøtter, bruk gjerne knaskerøtter
800 g store poteter
3 eggeplommer
3 ss estragoneddik
3 ss finhakket syltet estragon, kan bruke fersk
sitronsaft
500 g smør
flaksalt og nykvernet sort pepper
Renskjær mørbraden salte og pepre den og brun den i panna.
Sett den så inn i ovnen på 80° C gjerne med steketermometer til kjerne temperatur på 60° C. La den stå i ca. 1,5 timer.
Etter det settes ovnen opp til 180° C i ca 15-20 minutter.
Mens steika står i ovnen skrelles og vaskes poteter, gulerøtter og pastinakk.
Kutt de i passe stykker og vend de i olje. Ha på salt og pepper og legg de i en lang panne.
Bak de i ovnen i ca. 30 minutter eller til de har blitt fine og gyllen i fargen.
Når de er ferdige kan de evt. vendes med litt urter.
Bearnaisesaus/smør
Legg smøret i en kjele og smelt smøret over lav varme.
Sett så over en kjele med vann som du skal bruke til vannbad, la det koke og trekk det så til siden.
Ta så en stålbolle som passer i kjelen med det varme vannet.
Ha i eggeplommene og estragoneddik. Pisk det så det begynner og bli luftig for så å fortsette piskingen over vannbadet.
Når eggene begynner og bli varme has det smeltede smøret forsiktig i under jevn pisking.
Pass på at temperaturen ikke blir for høy. Fortsett med å ha i smøret litt etter litt til alt smøret er i og bare det hvite eggehvitestoffene er igjen i kjelen.
Smak den så til med salt, pepper og sitronsaft. Ha i de hakkede estragonbladene.