Matnytt Sylt, saft og bak, så har du rabarbra hele året

Sylt, saft og bak, så har du rabarbra hele året>

Visste du at det er perfekt å plukke rabarbra nå?

Med disse metodene får du sommersmaken fra rabarbra til å vare hele året.

 

Rabarbra med sukker på bringer frem frem sommerminner for mange. Og sesongens første rabarbrastilker passer godt til dette. Etter hvert som vi kommer litt utover i sesongen, blir den litt mer trevlete i skallet og stilken, og derfor har mange en tommelfingerregel om å ikke høste rabarbra etter St.Hans. Men det trenger du ikke å tenke på, ifølge MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen:

- Plukk gjerne rabarbra hele sommeren!

Selv om tiden for rabarbra og sukker er over, er det utrolig mye du kan gjøre med den selv om planten forandrer seg litt utover i sesongen.

 

 

Sure og søte sommerkaker

- Kaker, smuldrepai og pavlova er søte fristelser som matcher veldig godt med syrligheten fra rabarbra, forteller Hansen. I tillegg til god smak, kan de også bli veldig lekre å se på, selv om bildene i sosiale medier kanskje kan virke litt uoppnåelige:

 

 

- Ser du bilder fra noen i andre land som har bakt rabarbrapai, har disse ofte en fin knallrød farge. Den vanligste rabarbratypen vi har her i Norge gir ikke helt den samme fargen. Men et triks for å få den rødere, er å koke rabarbraen sammen med skallet, for det er nemlig i skallet rødfargen sitter. En annen mulighet er å bruke jordbær sammen med rabarbraen, det blir også en veldig god smakssammensetning, sier hun.

 

 

Safte og sylte

Mange liker også å lage saft eller syltetøy av rabarbra, slik at de kan kose seg med sommersmaken hele året. Også her har Hansen noen tips:

 

- Jeg har testet en god del ulike smaker i rabarbrasyltetøyet, og kan for eksempel anbefale litt revet ingefær. Det gir en veldig frisk og god smak. Prøv deg fram og tilsett ulike smaker og krydder, og se hva du liker best. Pass bare på mengdene, slik at den milde rabarbrasmaken fremdeles kommer godt frem.

 

 

  

Ketchup og chutney

Nå i grillsesongen er det enda flere bruksområder for denne allsidige matplanten. Du har kanskje ikke tenkt på å lage ketchup eller chutney av rabarbra?

 

 

- Til grillmaten er det ofte godt med friske smaker, og her er rabarbra en soleklar vinner. En rabarbrachutney med nellik og ingefær passer helt perfekt, og en tjukk, syrlig ketchup med rabarbra og kanskje litt jordbær, gir deg en helt egen spiss på sommerens grillmåltid, foreslår Hansen.

 

Godsaker med rabarbra finner du her > 

Rabarbrachutney

Rabarbrasaft

Pavlova med rabarbra

Jordbær- og rabarbrashake

Smuldrepai med rabarbra

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev