Matnytt En studietur til Oviedo, Asturias, Spania

En studietur til Oviedo, Asturias, Spania > i samarbeid med Norsk Gardsost og HANEN, i regi av HCR Consulting.

Mandag 1. november var det avreise for medlemmer av Norsk Gardsost og HANEN til Oviedo, Asturias, Spania. Asturias er Spanias osteregion nummer en og byen Oviedo, som er hovedstaden i regionen, var også vertsby for årets oste VM i regi av World Cheese Awards - Guild of Fine Foods, som dannet grunnlaget for valg av destinasjon av årets studietur.

Bakgrunnen for årets studietur var både besøk på ysterier og modningsgrotte, men også deltagelse på et eksport seminar for lansering av et eksport initiativ til Spania/ Europa i regi av HANEN.

Det var 14 forventningsfulle deltagere som deltok på både besøk av forskjellige ysterier tirsdag 2. november og eksportseminar på torsdag 4.november.

Her var det deltagere fra norske gards ysterier, varehandelen og akademia, samt Camilla Sæbjørnsen fra Norsk Gardsost og Bernt Bucher-Johannssen fra HANEN.

Tirsdag 2. november  besøkte deltagerne tre ysterier i tre forskjellige DOP’er i Asturias. Det første ysteriet, et lite ysteri, var ysteriet, Ca Llechi, i regionen Queso Casín DOP, et område øst for Oviedo.

 Denne lille regionen defineres som ostens vugge i Spania og en av de eldste i Europa. Innen denne DOP regionen er det bare tre ysterier.  Her smakte deltagerne på en fet, modnet ost, basert på kumelk.

 

Ysteri nummer to var ysteriet Queseria Demués i regionen Queso Gamoneu DOP. Her smakte de på oster laget av ku, geit og sau. Her var ostene røkt i en blanding av eik og kastanje ved, lagret  i to måneder i en grotte med naturlig sopp.

 

Det siste ysteriet var Cueva Fundacion Queso de Cabrales, hvor også besøk i modningsgrotten fant sted. Dette ligger i regionen Queso de Cabrales DOP.

Her smakte de på forskjellige oster laget av rå kumelk eller en blanding av to av tre melk, fra ku, geit og sau. Ostene lagres i grotten mellom to til fire måneder med en luftfuktighet på 90% og en temperatur på mellom 8-12 grader. Denne lagringen utvikler soppen penicillin og gir osten en blå-grønn farge.

 

Den norske dommer-delegasjonen under WCA i Oveido 2021. Siri Helen Winther, Eivind Haalien, Svein Erik Backelund, Jon Arne Moen og Synne Qvenild

 

 Onsdag 3 november var det konkurranse dag og alle deltagerne var til stede og heiet på våre 5 fantastiske dommere  som bidro til at Norge kunne reise hjem med 23 medaljer i bagasjen. I super finalen var det duket for spenning i salen helt til siste ost ble presentert.

Årets vinnerost i World Cheese Award i Oviedo 2021

 I super finalen sitter det 16 dommere og dømmer de 16 siste ostene direkte fra scenen. Som en av disse 16 dommerne, var norske Siri Helen Winther, som også gav poengsummen 7 , som er den høyeste til årets vinner, en spansk geit ost fra ysteriet Quesos&Besos, i regionen Jaén i Andalucia.

 

Etter en hyggelig middagen sammen med den Norske Ambassadøren, Nils Haugstveit, og resten av Team Norway, var det klart for eksport seminar på torsdagen. Dette seminaret var kommet i stand etter initiativ fra Bent Bucher-Johannessen daglig leder i Hanen og sommelier Hans Christian Riege i HCR Consulting, hvor man ønsker å sette fokus på og legge til rette for, eksport av Norske gourmet produkter til Spania/Europa. Det være seg ost, sider, spirt eller fenalår.

 

Ambassadør Nils Haugstveit ønsker velkommen til smaking

Seminaret åpnet med en hilsen fra den norske ambassadøren til Spania, Nils Haugstveit, og fortsatte med et foredrag av Ramon Coalla, fra gourmet- og vinbutikken Coalla. Den selger Kraftkar fra Tingvollost og Fanaost fra Ostegarden, i sine butikker i Madrid, Oviedo og Gijon. Her var budskapet viktigheten av å tilby kvalitetsost fra små produsenter og hvorfor, Kraftkar og Fana ost, var en viktig bidragsyter til hans butikker.

 

Gjermund Åkre og Hans Christian Riege 

Grethe Bergsland, Direktør Innovasjon Norge i Spania, snakket om muligheter og områder de kan bidra med til de som ønsker å eksportere til Europa, og Spania spesielt.

 

Bernt Bucher-Johannessen fra HANEN

 Bjørn-Erik Stabell, Direktør Norsk Sjømatråd i Spania, snakket om hva blå sektor har erfart gjennom mange år med eksport av norsk fisk, og hva grønn sektor kan lære av blå sektor, innenfor eksport av norske kvalitets produkter.

Bernt Bucher-Johannessen fra HANEN snakket om initiativet og bakgrunnen for eksportnettverket. Hans Christin Riege fra HCR Consulting, snakket om erfaringene av import og distribusjon av norsk håndverkssprit fra Det Norske Brenneri i Spania.

Oppsummert kan man vel si at deltagerne reiste hjem med mange nye impulser og kanskje en mulighet for eksport av egne produkter til Spania og resten av Europa.

 

Deltagere på turen:

Camilla Sæbjørnsen fra Norsk Gardsost, Carlos Helguera fra Gammel Erik, Frida Mellingen fra Gammel Erik, Stian Ytrearne Westblikk fra Gammel Erik, Roberta Lamvik, Eivind Haalien fra MENY/NorgesGruppen, Janne Trandem fra Himmelspannet, Bjarne Christian Ødegård fra Himmelspannet, Jasper van Schaik fra Myrdal Gård, Nynke van Schaik fra Myrdal Gård, Ellen Skuterud fra NMBU, Beate Bjørgan fra NMBU, Svein Erik Backlund fra Oluf Lorenzen, Bernt Bucher-Johannessen fra HANEN og Esther Ibanez, guide.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev