Matnytt Sildeverkstedet!

Sildeverkstedet!>

For mange blir det ikke skikkelig julestemning uten sild på bordet. Har du ikke forsøkt det tidligere så kan vi forsikre deg om at det er lekende lett. Samtidig kan du bruke ventetiden til å slå tre fluer i én smekk-  hygg deg med nære venner, lag pålegg til julemåltidene og gi en populær spiselig julegave til noen du er glad i. En julegave fra havet er enkel å lage – og hyggelig å få.

 

 

 

Planlegg og inviter

Finn en dato og inviter nære venner på et skikkelig sildeverksted! Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker, avhengig av hvilke ingredienser du velger til. Sjekk oppskriften for holdbarhet. Om du vil gi den bort i julegave må den ikke lages for tidlig.

 

 

 

Sild passer til alt

De klassiske julesmakene er tomatsild, sursild og sennepssild, men sild passer til utrolig mange forskjellige smaker. Hva med ingefær og appelsin? Nøtter og eple? Eller en asiatisk vri med chili, sitrongress, lime og kokosmelk? Valgmulighetene er mange og kanskje blir valget enklere når du tenker på hvem som skal spise det. Og kjenner du kanskje noen som hadde blitt imponert av akevittsild, sherrysild eller julegløggsild?

 

 

 

Skap julestemning

Varm opp gløgg, sett på favorittjulemusikken og la stunden bli et avbrekk der dere både får hygget dere sammen og laget deilig sild til julens mange lange måltider. Hvis man også pynter glassene litt ekstra, er hjemmelagd sild på glass en super gave å gi bort. Det ligger en ekstra omtanke bak de hjemmelagede og spiselige julegavene.

Sildeverksted steg for steg Be gjerne alle ta med litt hver, så slipper du stort innkjøp og alle er med på spleiselaget.

 

 

Rene glass

Små glass til å ha silden på. Vask de i såpe og varmt vann før du sterilisere glassene. Enten i stekeovnen på 100 °C  i ca. 10 minutter eller ved å koke glassene i ca. 10 minutter.

Lag en oversikt over hvilke sildevarianter dere vil lage, så alle ingrediensene er i hus. Finn din sildefavoritt her.

tomatsild-med-cherrytomat

sild/sursild

sennepssild-med-eplebiter

skap-julestemning-med-sild

 

Ferdigsild på glass eller krydder/saltsild-fileter. Bruker du ferdigsild - sursild eller kryddersild er mest vanlig på glass, heller du av laken og bruker silden til å lage din egen sildevariant.

Dersom du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild hos fiskehandleren eller i dagligvarebutikken. Da må filetene ofte vannes ut i vann eller melk eller en blanding av vann og melk i 1-2 timer på forhånd. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.

Krydder og smakstilsetninger etter eget ønske. Se oppskriftene for inspirasjon og mengde.

sild/pynting-av-sildeglass

 

 

 

 

Dette trenger dere:

Boller til råvarer dere har tenkt til å bruke.

Skjærefjøl, kniv og rivjern.

Noe å blande laken med.

Pyntesaker: bånd, tusjer, klistrelapper, gavelapper, kvister, og annen pynt.

Pimp glassene: Her får du tips til pynting av sildeglass

 

 

 

 

Slik lager du sild hjemme - steg for steg

Velg sild og ingredienser fra oppskriftene. Kutt, rasp og riv opp ingrediensene. Sildefiletene skjærer du opp i cirka to cm brede strimler på tvers. Bland ingrediensene i en bolle, eller legg dem lagvis på glass og hell på lake. Laken kan du lage fra bunn, eller bruke lake fra sildeglass fra butikken som du «pimper» opp med krydder etter eget ønske. Denne enkle eddiklaken kan du bruke som basisoppskrift.

Pynt glasset med det du måtte ønske å pynte med. Kun fantasien setter grensene her.

Synes du dette sildeglasset ser godt ut? Prøv oppskriften med urtesild.

urtesild-pa-rugbrod

Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker. Se den enkelte oppskriften for antatt holdbarhet. Du må altså ikke lage silden for tidlig hvis du skal gi den bort i gave!

Godt sildeverksted!

Du finner også mange sildeoppskrifter i appetitt sin egen oppskriftsbase. Bruk søkeordet sild på søk  appetitt.no

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev