Her er listen over hvem som nå har Michelinstjerner i Norden. Alle de norske beholdt sine stjerner og Maaemo fikk tilbake sine tre.
Fra de øvrige nordiske landene er det verdt å merke seg at Noma endelig fikk sine tre stjerner, samtidig som René Redzepi fikk mentorpris. Noma fikk sin tredje stjerne etter 14 års venting.
Beste sommelier
Vindirektør og sommelier Henrik Dahl Jahnsen ved Speilsalen på Britannia Hotel fikk tildelt Michelin Sommelier Award
Tre stjerner
Maaemo, Oslo fikk også grønn stjerne
To stjerner
Re-Naa, Stavanger
En stjerne
Kontrast, Oslo
Omakase by Vladimir Pak, Oslo
Statholdergaarden, Oslo
Credo, Trondheim
Fagn, Trondheim
Speilsalen, Trondheim
Bare Restaurant, Bergen
Sabi Omakase, Stavanger
Under, Spangereid, Lindesnes
Bib Gourmand
Smalhans, Oslo
Fagn Bistro, Trondheim - Fagn Bistro er ny på listen
Fire kniver og gafler
À L’aise, Oslo
Tre kniver og gafler
Rest i Oslo
To kniver og gafler
Tango, Stavanger
Lysverket, Bergen
Happolati, Oslo
Tjuvholmen Sjømagasin, Oslo
Ling Ling, Oslo
Einer, Oslo
Theatercaféen, Oslo
Festningen, Oslo
Schlägergården, Oslo
Plah, Oslo
Berserk by Bokbacka, Oslo
En kniv og gaffel
K2, Stavanger
Söl, Stavanger
Brasserie Rivoli, Oslo
Vaaghals, Oslo
Statholderens Mat- og Vinkjeller, Oslo
Kolonialen Bislett, Oslo
Brasserie Hansken, Oslo
Geita, Oslo
Lofoten Fiskerestaurant, Oslo
Arakataka, Oslo
Cru, Oslo
The Vandelay, Oslo
Hot Shop, Oslo
Bon Lio, Oslo
Grand Café, Oslo
Brasserie Blanche, Oslo
Stjerner i Norden
Slik er stjernene fordelt i de nordiske landene. Danmark er nå det klart ledende nordiske landet med 27 stjernerestauranter med 38 stjerner.
Danmark har totalt 27 stjernerestauranter
En stjerne: 18 restauranter - 4 nye
To stjerner: 7 restauranter - 1 ny
Tre stjerner: 2 - 1 ny, Noma
Norge har totalt 11 stjernerestauranter
En stjerne: 9 restauranter
To stjerner: 1 restaurant.
Tre stjerner: 1 restaurant - 1 ny, Maaemo
Sverige har totalt 19 stjernerestauranter
En stjerne: 14 restauranter - 4 nye
To stjerner: 4 restauranter
Tre stjerner: 1 restaurant
Finland har totalt sju stjernerestauranter
En stjerne: 7 restauranter - 1 ny
Island har totalt en stjernerestaurant
En stjerne: 1 restaurant
Guide Michelin
«Guide Michelin» gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det. Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.
*** Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».
** To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».
* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».
* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.
* Deretter fremhevdes restauranter, som også kommer med i guiden.
Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet viamichelin.com .
Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.
Michelin Nordic Guide
Siden 2014 har «Guide Michelin» gitt ut en egen guide for Norden.
«Michelin Nordic Guide», som har blitt gitt ut siden 2014, innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island. I år var det andre året på rad at guiden ble presentert i Norge nærmere bestemt i Stavanger Kulturhus.