Matnytt Derfor er årets ferske reinsdyrkjøtt ekstra godt

Derfor er årets ferske reinsdyrkjøtt ekstra godt>

Reinsdyrkjøttet er i år på sitt aller beste, etter at dyrene har brukt en lang sommer og høst på å fete seg opp til vinteren. Ifølge reineierne har årets beitesesong vært spesielt god, med mye og næringsrik føde på Finnmarksvidda. Men det er ikke bare mye føde som gjør denne spennende råvaren spesielt god.

 

Ifølge Are Smuk Figved i Finnmark Rein er reinsdyrkjøtt litt som god vin – det tar smak fra naturen det kommer fra. – Rein som beiter ved kysten og spiser tang og tare i tillegg til lav og mose, smaker annerledes en rein som beiter høyere oppe og kanskje også spiser mye sopp.

 

Reinsdyrkjøtt som ferskvare i dagligvarebutikk har blitt veldig populært og blir ofte raskt utsolgt. Men selv om dette er en eksklusiv råvare er det langt fra noe hokuspokus å tilberede. En fersk reinsdyrfilet blir et festmåltid på rundt en halvtime med litt salt og pepper, rask bruning med hvitløk og ferske urter i en stekepanne før den får 20 minutter i ovn på 120c.

 

6 reinsdyrfakta

 

* Reinsdyrkjøtt får du i ferskvaredisken kun om høsten

* Omtrent like magert som kylling

* Inneholder like mye omega-3 som hvit fisk

* Hvor og hva reinsdyret spiser gir kjøttet en særegen smak

* Reinens favoritter er sopp, reinlav, blader og urter, gress og gressrøtter

* Reindrift bidrar til næringsmessig mangfold og ivaretar samiske kultur

 

Reinsdyrkjøtt er også noe av det sunneste man kan spise. Rødt kjøtt fra husdyr er ikke på langt nær så magert som rein, og kjøttet er også i en særklasse når det gjelder næringsinnhold. Ifølge en undersøkelse fra Universitetet i Tromsøer reinsdyrkjøtt omtrent like magert som kylling, og inneholder lignende mengder omega-3 og omega-6 som hvit fisk og skalldyr.

 

Produksjon av rødt kjøtt får mye av skylden for klimautslipp, og Forskning fra OsloMet viser også at mange som er interesserte et vegetarisk spisemønster på grunn av klima, helse og dyrevelferd. Are Smuk Figved i Finnmark Rein mener at siden reinsdyrkjøtt er både sunt, bærekraftig og produsert med stort fokus på dyrevelferd, burde det være umulig å føle «kjøtt-skam» ved å spise reinsdyr.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev