Nyhet
Matnytt Urfa Biber og Aleppo Chili

Urfa Biber og Aleppo Chili> To sentrale krydder i det tyrkiske og midtøstlige kjøkken

Isot chili og Aleppo chili er to av de mest populære og kjente chilipepperene, som brukes i det tyrkiske og midtøstlige kjøkken. Disse chilipeppervariantene ser like ut, men de skiller seg fra hverandre når det gjelder smak, styrke og tekstur.

 

Isot chili, også kjent som Urfa Biber, kommer opprinnelig fra Urfa-regionen i det sørøstlige Tyrkia. Isot chili har en dyp, rik farge som varierer fra mørk rød til brun, og har en mild, søt og røykaktig smak. Denne chilivarianten er vanligvis tørket i solen og deretter malt til flak eller fint pulver før den brukes. Den brukes ofte i tyrkiske og midtøstlige retter, spesielt i kjøtt- og grønnsaksretter.

 

Aleppo chili, derimot, kommer opprinnelig fra Aleppo-regionen i Syria. Denne chilivarianten har en lysere rød farge enn Isot chili og har en mild, fruktig smak med en krydret ettersmak. Den brukes ofte i meze-retter, salater og som krydder i sauser.

 

Den viktigste forskjellen mellom Isot chili og Aleppo chili er styrkenivået. Isot chili er litt sterkere enn Aleppo chili og har et styrkenivå på mellom 30 000 og 50 000 på Scoville-skalaen. Aleppo chili er derimot mildere med et styrkenivå mellom 10 000 og 30 000 på Scoville-skalaen.

 

En annen viktig forskjell mellom disse to chiliene er teksturen. Isot chili har en mer kornete og ru tekstur, mens Aleppo har en glattere og fin konsistens. Når det gjelder bruksområder, kan begge chilivariantene brukes i en rekke oppskrifter.

Du kan bruke begge chilivariantene som erstatning for hverandre, men du må justere mengden du bruker, avhengig av hvor sterk du vil ha retten.

 

Aleppo Chili

Smaksprofil som inkluderer fruktighet, salt, spisskummen og sødme. Det gir en subtil, men kompleks smak til maten, med en fruktig smak og en liten antydning av cumin.

krydra.no/produkt/aleppo-chili-flak

Isot Urfa Biber

Smaksprofil som inkluderer tørket frukt, kaffe og sjokolade, med en sterk og krydret varme. Den har en dybde og kompleksitet som er helt unik og bør prøves.

krydra.no/produkt/isot-chili-flak

 

Sumak - et bonus tips for å løfte smaken på maten 

 Sumak er brukt sammen med Isot og Aleppo chili og hører til Midtøsten-kjøkkenet. Det har en sitrusaktig, syrlig smak og brukes som krydder, marinade eller som garnityr.

krydra.no/produkt/sumak-malt

 

 

Kryddermikser

Isot og Aleppo kan brukes både malt og som flak i matlaging, og fungerer utmerket som en nøkkelingrediens i egenkomponerte kryddermikser. Disse krydderne kan gi en smakfull og karakteristisk smak til en rekke ulike retter.

 

Marinader

Isot og Aleppo er flotte smakstilsetninger i marinader og sauser for å gi maten din en ekstra dimensjon av smak og krydder. Du kan prøve å eksperimentere med å kombinere disse krydderne med andre urter og krydder for å lage dine egne unike smakskombinasjoner.

 

Prøve deg frem

Siden begge disse chiliene er relativt sterke, er det viktig å bruke dem med forsiktighet og justere mengden etter smak og behag. Prøv å drysse flakene på toppen av retter for en ekstra presentasjonseffekt på for eksempel humus. 

 

Hummus

saften av en sitron

1 boks kikerter 

2 fedd skrelt og finhakket hvitløk

½ ts salt

½ dl olivenolje

2 stilker hakket bladpersille

salt og pepper

 

Ha kikertene i en foodprocessor, sammen med sitronsaft, hvitløk, salt , pepper og olje. Kjør sammen til en myk puré. Smak hummusen til med mer salt, pepper eller sitronsaft. Tilsett persille helt på slutten så ikke hummusen blir lysegrønn.

  

Du kan kjøpe krydder på nett og Krydra.no er en urte - og krydderbutikk som holder til i Arendal. I tillegg til krydder og urter av beste kvalitet, så ønsker de at produktene skal være økologisk dyrket.

De leverer også diverse tilsetningsstoffer direkte til forbruker og restauranter nettbutikken sin. Se utvalget her  krydra.no

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev