Matnytt Mat fra Trøndelag

Mat fra Trøndelag>

Trøndelag har inntatt Norgestoppen når det gjelder spesialitetsmerkede produkter, og lokalmatprodusentene får velfortjent heder og ære.

Michelindrysset over Trondheims restauranter det siste året har virkelig bidratt til å sette Trøndelag på matkartet som Norges lokalmatrike nr 1!

Under den årlige Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim i fjor mottok hele 21 produsenter med 123 ulike produkter

kvalitetsmerket Spesialitet for unik smak, noe ingen andre fylker i landet slår.

Blant disse finner vi blant annet iskrem fra Reins Kloster på Rissa, ost fra Hindrum gårdsysteri, gylden akevitt fra 

Berg Gård på Inderøyog øl fra Stolt Bryggeri på Stjørdal.

Nå rigger Trøndelag seg for året 2022 når vi er tildelt tittelen European Region of Gastronomy av instituttet IGCAT

(International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). 

 

 

Fakta om Spesialitet  - en offisiell merkeordning lokalmat

Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge.

Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanseProduktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker.

Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og MatdepartementetNår sommeren nå nærmer seg og Norgesferie står på agendaen for de fleste, er det verdt å sjekke ut noen av Trøndelags flotte unike matopplevelsene for et ekstra besøk!

For deg som ønsker en ferdig skreddersydd matreise med fantastiske opplevelser i Trøndelag, kan du sjekke ut turoperatøren UpNorways kulinariske Trøndelagstur.

 

Aktive matbesøk

Den Gyldne Omvei på Inderøy

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer…. eller en dag, ei uke, en hel sommer.

Her er 17 bedrifter gått sammen om å markedsføre og utvikle opplevelser for deg som ferierer i Trøndelag:

Overnatting, spisested, galleri, gårdsbutikker og matprodusenter. I over 20 år har de dyrket fram gode smaker, framsnakket hverandre

og slik framstått som et trygt og godt vertskap.

dgo.no/

matriketmidt.no/nyheter/den-gyldne-omvei/

 

Lokal matsafari og meieriet på Røros

Opplev de prisbelønte produktene fra Norges lokalmathovedstad, og møt menneskene som har lagt sjelen sin i matvarene de produserer.

Hør historiene, smak på produktene og ta del i matkulturen. Rørosmeieriets produkter er godt kjent, og nå kan du lære mer om disse og

teste ut nye produkter ved et besøk på Rørosmeieriets Opplevelsesmeieri.

roros.no/lokalmatsafari-i-rorosregionen/

rorosmeieriet.no/na-skal-du-fa

 

Unike restaurantopplevelser

Bortistu Gjestegard i TrollheimenDer veien slutter og alt begynner! En drøy halvtimes kjøretur fra Oppdal i retning vest,

omkranset av ei fjellrekke du kan miste pusten av.

På Bortistu har de tatt imot gjester siden 1880-årene, med fantastisk mat laget med sjel. Råvarene kommer fra fjellet, og

spesialiteten er bassturøkte lammelår. 

bortistu.no/

 

Stokkøya Sjøsenter og Kuringen Bryggehotell

Stokkøya er internasjonalt kjent for sine arkitektoniske krumspring og strandbaren som kan ta pusten fra deg – både med utsikt og matopplevelse.

I strandbaren serveres både lunsj og middag med fantastisk utsikt. Like i nærheten ligger Kuringen Bryggehotell som

har vært trygg havn for båter i generasjoner, og nå tar imot gjester i nyoppussede hus.

Norske Ellen og tyske Oliver er glade i gjestene sine, og vet å sette pris på de fantastiske råvarene rett i nærheten!  

stokkoy.no/hjem/mat-og-drikke.aspx

kuringen.no/restaurant

 

Øyna restaurant og kulturlandskapshotell

Øyna er en restaurant med konferanselokaler som ligger på et storslått utsiktplatå med utsikt over Inderøy og Trondheimsfjorden i Trøndelag.

Herfra kan man la blikket hvile over et enestående vakkert kulturlandskap, mens du nyter god kortreist mat av høy kvalitet. 

Maten nytes i særegne, flotte hus bygget etter gammel byggeskikk med en moderne vri. 

Sommeren 2020 åpner også Øyna Kulturlandskapshotell – et unikt byggeprosjekt som byr på fantastiske rom integrert inn i

bakkelandskapet med unik utsikt under restauranten.

oyna.no/spise

oyna.no/overnatte

   

Ansnes Brygger på Hitra

En av Norges største sjømatrestauranter, med et sjømatsbord fyllt til randen av havets delikatesser,

er dette noe av det råeste du kan oppleve når det gjelder norsk sjømat. Overnatting helt nede ved sjøkanten, eget bryggeri og mat tilberedt av landskjente kokker. 

Kanskje vil du være med på et kurs i matlaging og ølbrygging? Både maten og naturen ute i havgapet er noe helt eget som er verdt å få med seg.  

ansnesbrygger.com/

  

Experience Restaurant ved Steinkjer

Med variert bruk av det store matmangfoldet som finnes i Trøndelag av kjøtt, fisk, grønnsaker, sopp, bær, melk, ost og mere

tilbyr Experience Food & Drink en helaftens gourmetopplevelse med økologisk kortreist mat.

Fra det øyeblikket du går inn i det konverterte fjøset på Bjerkem Gård, blir du straks trukket 150 år tilbake i tid da maten var noe alle  

visitnorway.no/listings/experience-food

 

Michelinrestauranter og gourmetopplevelser i matbyen Trondheim

Når DN omtaler Trondheim som Norges nye mathovedstad, kommer det ikke som en overraskelse på de lokale.

Her vet vi at vi har både kokker og råvarer i verdensklasse, Norges beste matfestival og en restaurantscene som vokser seg større

og mer fantastisk for hvert år som går.

Michelinrestaurantene Credo, Fagn og Speilsalen er tett fulgt opp av fantastiske kollegaer ved restaurantene

http://www.restaurantcredo.no/

 

 https://www.fagn.no/

 

https://britannia.no/

 

https://britannia.no/mat-og-drikke/speilsalen-2

 

To Rom og KjøkkenRøstSpontan vinbarBula Neobistro

Kraft BodegaHavfruen FiskerestaurantFolk og FeNordØst og 

Kalas & Canasta. Bare for å nevne noen.

trondelag.com/trondheim-norges

 

Noen Lokalprodusenter å legge merke til

Stolt bryggeri – øl med lokalt gjær, humle og korn Bryggeriene Austmann og Stolt har sammen med NTNU testet brygging

på gamle gjærstammer fra Trøndelag. Bryggerne har brukt to forskjellige typer gjær, der den ene er en gjærkultur,

som er villgjær fra utsiden av nyper, høstet i Stjørdalsregionen.

Den andre typen er fra et gammelt gjæringskar. Stolt har brygget et øl med dette gamle gjæret, sammen med humle og korn fra gårder i nærheten.

Det første, heltrønderske ølet med kun lokale ingredienser for første gang på 100 år! 

matriketmidt.no/nyheter/roeyksignaler-fra-stjoerdal/

 

Fannremsgårdens Michelinprodukter

På  Fannremsgården har bonde Jon Fredrik fire kyr. Han lager smør av hver enkelt, og kan kjenne hvilken ku det er laget av.

Rømmen fra hver ku får ulik farge, konsistens og smak. Produktene leveres til restauranten Credo, som har en Michelinstjerne og

fikk 29 av 30 poeng av Dagens Næringsliv.

Dyktige bartendere har deltatt i konkurranse i London med smørdrink av akevitt og smøret fra

FannremsgårdenOmtale av Fannremsgården hos Credo.

Omtale av Fannremsgården hos Credo.

 

Berg Gård - akevittbonden med lokale urter

Langs Den Gyldne Omvei på Inderøya ligger Berg gård. Bonden Svein Berfjord destillerer akevitten selv med egen karve. 

Han ønsker å smaksette akevitten med lokale urter, og smaker seg gjennom de ulike vekstene i nærheten.

«Den Gyldne Akevitt» består kun av lokale produkter.

https://www.matriketmidt.no

Artikkel i Adressa

 

Medaljevinnende trønderske oster

I World Cheese Awards 2018 var det mange norske oster med. Og hele 14 av de 74 norske ostene som fikk medalje, var trønderske.

To av dem fikk Supergold, og det var osten Gammel-Erik fra Elvekanten Ysteri, og Munkebyosten fra Munkeby kloster.

Sistnevnte lages av franske munker på Innherred. 

I tillegg kan vi nevne Grindal Ysteri, Orkladal Ysteri, Gangstad Gårdsysteri, Galåvolden Gård og Skånaliseter gårdsysteri.

 https://www.matriketmidt.no/nyheter

 https://www.matriketmidt.no/nyheter

 

Jentene på Tunet - "Northern Lights" sjokolade

Da Erna Solberg skulle besøke Japans statsminister på Valentinsdagen,

tok hun med seg sjokolade fra Jentene På Tunet.

I Japan er det vanlig at kvinner gir sjokolade til menn, og da valgte hun å dele ut «Northern Lights» fra Selbu. 

matriketmidt.no/nyheter

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev