Matnytt BEST NÅ!

BEST NÅ! > Trenden går i grønt ...

Sommersesongen byr skikkelig på seg selv. Nå kan vi spise råvarene direkte fra naturen. Trenden går i grønt, og det er utrolig mye som kan spises, dyrkes og plukkes selv.

Her har vi valgt noen gode klassikere og alt kan blandes. 

 

SELVESTE SOMMERFISKEN

Makrellen er selveste sommerfisken og kan serveres på mange forskjellige måter. Som stekt, kokt, røkt, syltet og rå og varieres med alt slags tilbehør fra nøttesmør, nypoteter, rømme, flatbrød og agurksalat til sushi og makivarianter med en supergod majones.

Om du ønsker en mer sydlandsk variant, kan man panere den i krydret melblanding, sprøsteke og så legge den ned i en lake av tabasco, saus av knuste tomater, rødløk og hvitløk, tomatpure, sherryeddik og hvitvin. La den ligge i laken i ca 2 døgn og server som en del av en tapas eller med nypoteter og persilledryss.

Denne sommerfavoritten tåler det meste.

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk makrell som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter 

grillet-makrellfilet-med-ramslok-og-aioli

  

fisk-skjell-og-skalldyr/pannestekt-makrell-

 

grillretter/kj%C3%B8tt/grillet-kalvesnitzel

 

SMAK FRA BARNDOMMEN

 

 

Rabarbra er syrlig, knasende og trenger å søtes før bruk. Den passer perfekt til enkle sommerretter, enten det er i desserter, salater eller saft.  Kald rabarbrasuppe hører sommeren til. Rens rabarbraen før bruk ved å kutte av stilken på topp og bunn.

Den bør skrelles for skallet kan være seigt å tygge. Rabarbra kan gjerne spises rå, dyppet i sukker, men den er også veldig god varmebehandlet.

Rabarbra kan også bakes eller brukes i vin, i supper, kompott, salater eller som ingrediens i ulike bakeverk.Den norske sesongen er fra juni til september. 

 

Her er et lite utvalg retter med rabarbra fra oppskriftsbasen.Bruk rabarbra som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter  

 

varme-og-kalde-drikker/rabarbradrikk

 

desserter/frukt-sjokolade-bar-notter/iskald

 

desserter/frukt-sjokolade-bar-

 

NORSKE JORDÆR - BEST I VERDEN ?

Sødmen skyldes lange, lyse sommerdager og kjølige netter. Jordbær spises gjerne naturell og smaker godt sammen med melk, fløte, rømme, vaniljeis og kanskje litt sukker. Smaken varierer mellom sortene og værforholdene under den norske sesongen.

Mye sol gir søtere bær og gråvær og kjølig gir syrligere og friskere bær.  

 

Her er et lite utvalg retter med jordbær fra oppskriftsbasen.Bruk jordbær som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter  

 

desserter/frukt-sjokolade-bar-notter/bakt-rabarbra-

 

forett-smaretter/frukt-bar-notter-

 

desserter/frukt-sjokolade-

 

SPRØ OG SPISS 

 

 

 

Spisskål har en karakteristisk form, med løst knyttede og saftige blader. Ettersom den er mild i smak kan denne kålen også nytes rå.

Spisskål passer til alle slags retter og brukes stekt, kokt eller dampet med litt salt, pepper og smør. Den smaker best når den smørdampes og blir best om bladene fremdeles har litt av sprøheten igjen ved servering.

Her er et lite utvalg retter med spisskål fra oppskriftsbasen.Bruk spisskål som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter

hovedretter/fisk-skjell-og-skalldyr/bakt-breiflabb-med-kal

forett-smaretter/fisk-skjell-og-skalldyr/grillet-

 

hovedretter/fisk-skjell-og-skalldyr/hel-posjert

 

DEN VILLESTE LØKEN

 

 

 

Ramsløk har blitt en populær vekst i Norge og det er bare å løpe ut å plukke når snøen har sluppet taket og naturen starter sin syklus for fullt igjen. Det er mye vi kan bruke denne nytteveksten til og bare fantasien setter grenser.

Du finner den i skyggefulle bar- eller løvskoger, og hvis du først har funnet ramsløk, så merk deg stedet. Ramsløken kommer nemlig igjen på samme sted hvert år. Lag pesto,  bland den i majonesen, finhakk den i potetsalaten og sylt frøene i eple-eddik. 

Her er et lite utvalg retter med ramsløk fra oppskriftsbasen.Bruk ramsløk som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter 

 

forett-smaretter/fisk-skjell-og-skalldyr/akkar

 

hovedretter/kjott/svinebog-stekt-hjertesalat-og-ramsloksjy

 

hovedretter/fisk-skjell-og-skalldyr/sjokreps

 

 

PÅ HVASSER FINNES DET ASPARGES

 

 

 

Asparges, den lange, slanke grønnsaken plukkes for hånd fra mai til juni. Stilkene skjæres, vaskes, buntes og pakkes på stedet. Hvasser-aspargesen er grønn og sprø, og har en smak av nøtter og gress. Grønn asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker.

Den smaker fantastisk, og riktig tilberedt er den sprø og saftig. Hvasser asparges har også startet opp å dyrke en hvit variant som smaker fantastisk.

La asparges-sesongen bli lang og fylt av deilige variasjoner med perfekt drikke til. 

Her er et lite utvalg retter med asparges fra oppskriftsbasen.Bruk gressløk som søkerordet i søk på  appetitt.no/ < for flere oppskrifter  

 

forett-smaretter/fjarkre/kyllingskinn-og-loyrom

 

grillretter/kj%C3%B8tt/svinenakke-med-tyske

 

forett-smaretter/gronnsaker-og-sopp/asparges

 

forett-smaretter/gronnsaker-og-sopp/asparges

 

forett-smaretter/gronnsaker-og-sopp/

 

GRESSLØKTUA

Gressløk er rik på smak, og med sin milde, gode løkaroma passer den til alle middagsretter. Ikke la tradisjonell bruk begrense deg, ferske urter er like anvendelige som salt og pepper. Dryss fersk gressløk på grønnsaker og poteter, i eggeretter og salater, supper, gryteretter og på smørbrød.

Enkle gressløkstrå er fine som dekorasjon. Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden. 

Her er et lite utvalg retter med gressløk fra oppskriftsbasen.Bruk gressløk som søkerordet i søk på appetitt.no/  < for flere oppskrifter  

 

forett-smaretter/fjarkre/kyllingskinn-og-loyrom

 

grillretter/fisk-skjell-og-skalldyr/gratinert-sjokreps-

grillretter/fisk-skjell-og-skalldyr/grillrokt-havabbor-

 

kjott-vilt-og-fjarkre/kylling-umberto

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev