Matnytt BEST NÅ!

BEST NÅ!> høysommeren er her

Her er et lite knippe av råvarer som er en hyllest til høysommeren. Hylleblomst, nypotet, bærsorter, knutekål, urter og grønnsaker som skal nytes nå. 

 

 

 

HYLL DEG!
Lite er så fylt av sommer som duften og smaken av hylleblomst. Etter blomstringen kan man høste de mørke, nesten sorte bærene.

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk hyll som søkerordet i søk på appetitt.no/  < for flere oppskrifter 

lammetartar-arataka-hylleblomst-og-geiteromme

appetitt.no/blogg/hyll-deg

gronnsaker-og-sopp/hyllest-til-gyda

kake-til-dronningen

tomat-moreller-og-hylleblomst

østers-med-rokt-olje-og-hylleblomsteddik

 

 

POTETEN KAN BRUKES TIL ALT

Nypoteter er benevnelsen som brukes på de første potetene som dukker opp av jorden. Og de norske nypotetene er så gode at de burde kalles «nytpoteter». Norske nypoteter er ferskvare og tilgjengelige bare i en kort periode fra sankthans til rundt starten av august.

Så her gjelder det å komme seg i butikken om man ønsker å kombinere jordens beste poteter med verdens beste ferieland.

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk potet som søkerordet i søk på appetitt.no/   < for flere oppskrifter  

hyllest-til-gyda

 

hel-saltbakt-piggvar-med-gribichesaus-og-lune

 

potetsalat

 

sild-potet-med-romme-pepperrot-og-feltsalat

 

nypotet-med-morkel-og-lok

 

poteter-kokt-i-saltvann-og-vingetang-rokte-bl

 

 

 

ÅKERENS SUKKERTØY

Knutekål er en underart av kål. Den finnes i to hovedvarianter, en type har hvite til lys grønne knoller, en annen type er rødfiolett, omtrent som rødkål. Innenfor skallet er knutekålen nærmest hvit som en nepe.

Den kan brukes omtrent som kålrot, rå eller kokt. Alle rotfruktene har mye sødme i seg, men ingen så mye som knutekålen.

Derfor passer den perfekt i en coleslaw. Skrell knutekålen og riv den til råkost, eller kok den lett som tilbehør til annen mat. I gryteretter tilsettes den helt på slutten av koketiden da den fort blir overkokt. Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen.

Bruk knutekål som søkerordet i søk på appetitt.no/  < for flere oppskrifter  

villsau-med-spin

saltet-villaks-syltet-knutekal-og-lojrom

 

osters-med-knutekal-og-strandurter

 

knutekal-som-tam

 

sommersalat-med-beter-knutekal-og-varm-chevre

 

BLÅBÆRGLIS!

De viltvoksende bærene vi plukker i skogen om sommeren er nydelige Nyt dem som de er, eller i en fruktsalat, blåbærpai eller frokostblanding. Smaken er søt og aromatisk. Som så mange andre bær trenger ikke blåbær tilberedning, bare skyll dem i kaldt vann. 

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk blåbær som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter   

blabarpai-blarbaris-og-nyr

 

notter/saft

 

blabar-og-steinsoppkaramell

  

DESSERTFAVORITT

Bringebær har en søt og fyldig smak, som gjør bæret til en favoritt blant mange, for eksempel til is. Vi skiller mellom villbringebær og hagebringebær, der de ville er mindre og har en sterkere aroma. Smaken varierer etter sort og modning, men er normalt er søt med god syre og meget aromatisk. 

Som så mange andre bær trenger bringebær ingen tilberedning annet enn en rens. Bringebær er aller best naturell!

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk bringebær som søkerordet i søk på appetitt.no/< for flere oppskrifter 

nyr-med-smuler-av-honningkake-bringebar-og-ma

 

kyllinglever-lollipop-krokan-og-bringebar

 

rosemakroner-og-bringebar

 

bringebar-musli-malt-og-sitrontimian

 

hringebarsorbet-friske-bringebar-vaniljeskum

 

SØTE, BLØTE STIKKELSBÆR… 

Stikkelsbær er i slekt med rips og solbær, men med større bær og henger ikke i klaser slik rips og solbær gjør.Bær som skal brukes til syltetøy og gelé bør være høstet umodne, mens bær som skal brukes til dessert eller fryses bør være mer modne.

Stikkelsbær finnes i mange villahager, men det er liten kommersiell produksjon i Norge.Stikkelsbær spises naturell. Stikkelsbær er velegnet til å lage gelé, til saft og til sylting. Kan også brukes i paier og kaker. Deilig som garnityr til kjøtt og fiskeretter. Stikkelsbær kan fryses. 

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk stikkelsbær som søkerordet i søk på appetitt.no/ < for flere oppskrifter

syltede-gronnsaker

lam/kjerull

rodbeter-solbar-og-stikkelsbarjuice

 

terrin-med-torskerogn-og-vingetangsaus

 

FRA IBSENS RIPSBÆRBUSKER

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har.Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss.

 

Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon.

 

Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting.Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær.

 

Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Rips kan fryses. 

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk rips som søkerordet i søk på appetitt.no/  < for flere oppskrifter 

 

rips-med-karamellisert-kondensert-melk-og-knu

 

frukt-bar-notter-og-sjokolade/pizzadeig

 

ripssorbet-med-luftig-vaniljesaus-og-crispy-v

 

frukt-sjokolade-bar-notter/ripskrem

 

rips-med-karamellisert-kondensert-melk-og-knu

 

 

AROMATISK KNOLL 

Fennikelen er en stor, hvit knoll med en veldig aromatisk og spennende lukt og smak som minner om anis eller lakris.Fruktkjøttet er mykt og saftig og de friske skuddene som ofte følger med kan brukes som dill. Fennikel kan brukes både rå og kokt. Stilkene renses og skylles godt. Rå fennikel kan brukes i salater og som snacks til dip. Skjær gjerne fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk. Fenikkel kan kokes, wokkes, grilles, gratineres og bakes. Fennikel er deilig til lammekjøtt, til laks og den er et must i fiskesuppa. Den brukes mye i det italienske kjøkken. 

Her er et lite utvalg retter med makrell fra oppskriftsbasen. Bruk fennikel som søkerordet i søk på appetitt.no/  < for flere oppskrifter

fylt-kaninrull-med-grillet-fennikel-bakt-fike

 

gulrot-fennikel-og-lakris

 

fennikel&side=4

 

fisk-og-skalldyrsuppe

 

kveite-safrankokt-fennikel-safransmorsaus-sau

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev