Matnytt Asiatisk for alle!

Asiatisk for alle!>

Kjøkkensjef, Jan Robin Ektvedt, på sagnomsuste Golden Chimp utgir en kokebok som lærer oss å lage lekker asiatisk mat hjemme. Mat vi trodde vi måtte bestille for å spise. Han tar oss med i asiaforretningen og forklarer hvordan sausene i de rare flaskene egentlig smaker, hvordan vi kan bruke dem, og hvilke produkter som er de aller beste og mest anvendelige.

 

Han lærer oss å lage nudler, ramen eller dumplings på hjemmekjøkkenet, presenterer de enkleste og mest magiske asiatiske sausene til woker, gryter eller dip, og gir oss oppskriftene på en lang rekke vidunderlige asiatiske retter.

 

 

Asiatisk mat har vært en favoritt på norske kjøkken helt siden 1970-tallet, da kinarestaurantene fylte landet, og chop suey og sursøt kylling ble norske klassikere.

 

Men det siste tiåret har nordmenns asiatiske register tatt nye store steg:

vi tar med oss ramen og papayasalat som take-away, vi bestiller kimchi og dumplings på restaurantene, og vi har begynt å lære oss forskjellen på Sezuan- og annen kinesisk mat.

 

Samtidig finnes asiatiske butikker over store deler av landet, hvor eksotiske urter og grønnsaker og all verdens smaker, sauser og krydder er lett tilgjengelig for alle. Hvordan orientere seg i denne nye kjøkkenverdenen?

Og hvordan lære å lage den fantastiske nye asiatiske maten selv hjemme?

 

 

I Asiatisk. En kokebok tar Jan Robin Ektvedt oss med inn på det asiatiske kjøkkenet, og viser oss hvordan vi kan lage nydelig asiatisk mat selv hjemme, med norske råvarer og ingredienser som alle enkelt kan få tak i.

Oppdag nye favoritter som dumplings med kongekrabbe, japanske katsu sandos, eller uimotståelig og superenkel hjemmelaget kakigori-is til dessert. Asiatisk er garantert en bok som vil kunne revolusjonere matlagingen din.

 

 

 

 

Asiatisk. En kokebok 

9788232803743

Pris kr 499,-.

Forlaget Press as

Medio september 2020

 

 

Norli: norli.no/asiatisk-mat

Ark: Jan-Robin-Ektvedt-Asiatisk-

Haugenbok: haugenbok.no/Generell-litteratur/drikke/Asiatisk

Tanum: .tanum.no/_asiatisk-

 

 

Dampede dumplings fylt med svinekjøtt, kål og reker

300 g kvernet svinekjøtt

100 g pillede reker

1 bunt vårløk

1/2 spisskål

2 tomler ingefær 3 røde chili

4 fedd hvitløk

1 ss salt

2 dl østerssaus dumplingdeig

 

Grovhakk reker og spisskål. Bland det sammen med svinekjøttet og salt.

Skrell ingefæren, rens hvitløk og chili og kutt alt i grove biter.

Kjør så grønnsakene til puré i en blender sammen med østerssausen.

Bland pureen inn i kjøttblandingen.

Finsnitt vårløk og bland den inn i fyllet til slutt.

Legg en spiseskje med fyll på hvert dumplingark og brett sammen i en klassisk vifteform. 

Dumplingene skal dampes i bambuskurv i 5–7 minutter til de er faste i konsistensen.

 

Nesten alle sauser passer til denne klassiske dumplingen, men forsøk for eksempel en sursøt chilisaus som dipp 

 

 

 

Papayasalat

1 grønn papaya

2 røde chili

1 tommel ingefær

2 fedd hvitløk

50 g ristede peanøtter

1 potte koriander

saften av 2 lime

2 dl sesamolje

1 dl fiskesaus

 

Skrell papayaen og fjern frøene. Strimle den fint på en mandolin eller for hånd.

Finhakk ingefær, chili og hvitløk. Grovhakk peanøtter og koriander.

Bland alle ingrediensene i en bolle. Bruk gjerne hendene og masser ingrediensene litt sammen slik at smakene får satt seg.

Sett i kjøleskapet så salaten rekker å bli kald og god før servering.

 

 

 

Wonton med sopp og hoisin

500 g shiitake eller annen sopp du liker

3 gule løk

3 fedd hvitløk

1 tommel ingefær

solsikkeolje til steking 

wontonark 

 

Kutt soppen i skiver og finhakk løk, chili, hvitløk og ingefær.

Varm opp en kjele til ganske høy varme.

Ha i soppen etterfulgt av litt solsikkeolje. La soppen få steke til den er lett brun i fargen. 

Tilsett løk, skru ned varmen litt, og stek videre i fem minutter til alt er godt karamellisert.

Ha så i resten av de kuttede grønnsakene og stek alt i to minutter til under omrøring. 

Sett ned temperaturen og tilsett hoisinsaus og soyasaus. 

Vend alt godt sammen og trekk til side.

Finhakk vårløk og vend inn når blandingen er avkjølt. Smak til med salt.

Pakk fyllet i wontonark og brett i stjerneform. 

Friter wontonene i solsikkeolje på 190° C til de er gylne og sprø.

Serveres med sursøt chilisaus eller en annen favorittdipp du har.

 


Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev