Drikke hvitvin fra Bordeaux

hvitvin fra Bordeaux> med lett grønne karakter...

Vi skal gå klassisk i dagens torsdagstips med en hvitvin fra Bordeaux. Château Rioublanc er kort sagt et lite kupp til 170 kroner

De aller fleste hvitviner som lages i Bordeaux, både tørre viner og de søte dessertvinene, er en blanding av sauvignon blanc og sémillon. Innimellom kan også en dæsj muscadelle, colombard og/eller ugni blanc være med i blenden.

 

Sémillon gir viner som gjerne er fyldige og kremete i munnen med smak som går mot nektariner og aprikos. Sauvignon blanc er «grønnere» og beskrives typisk med ord som stikkelsbær, lime, solbærblader og nesler.

 

Som partnere passer de to veldig godt i sammen. Den fete, lett tropiske sémillon får et løft av den friske, grønne sauvignon blanc. Eller omvendt, den vegetalske og limepregede sauvignon får en rundere, mer moden karakter med sémillon som partner. Ikke sjelden blir vinen lagt på eikefat, spesielt til dyrere viner som kommer fra Pessac-Leognan og Graves, de beste områdene for tørr hvitvin i Bordeaux.

 

Château Rioublanc er en over 50 hektar stor eiendom i Saint Ciers d’Abzac, en halvtimes biltur nordvest fra Saint-Emillion. Vinmarkene drives økologisk og vinene blir klassifisert som AOP Bordeaux. 

Château Rioublanc 2018 er laget på en blanding av 70 % sauvignon blanc, 22 % sémillon, 8 %, colombard. Gjæret og modnet på ståltank. 

 

Åpner med stikkelsbær, melon, lime og et lite hint av nyslått gress og honningtoner på duft. Pent fyldig, frisk og syrlig, miks av sur lime og moden melon og ananas. Hint av honning og vanilje. Ettersmaken er tydelig stikkelsbærpreget. Ren og flott vin som viser druenes karakter veldig fint. 87 poeng

 

Dette er en god allrounder som passer til en rekke matretter. Den lett grønne karakteren finner seg vel til rette i grønnsaksretter som jo kan være så mangt, både varmebehandlede vegetarretter og salater. En salat som inkluderer hvit geitost, pære, valnøtter og noen dråper honning er supert. Lyse kyllingretter og ikke for kraftige fiskeretter er også gode valg.

 

 

Château Rioublanc 2018

8299501 i Testutvalg - Kr 169,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5 g/l

 

 

I GLASSET 

iglasset.no/

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/ har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

Tirsdagstipset er vin fra bestillingsutvalget. Vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev