Drikke super vin til taco

super vin til taco>

Noen ganger dukker det opp viner som forbløffer deg på en eller annen måte. Ukens tirsdagstips hadde jeg bestilt for å fordype meg litt mer i spanske viner laget på monastrelldruen fra distriktene Yecla, Jumilla og Bullas.

 

Jeg drakk den til grillet chorizo en varm sommerkveld, og dette er en av de beste kombinasjonene jeg har hatt med den sterke, spanske pølsa. Jeg kikket på prisen og så overraskende at den bare kostet litt over 150 kroner. Det var ikke verst!

 

Bullas ligger i hjertet av Murcia-regionen, omlag en og halv times kjøretur fra Alicante. Den vanligste druesorten i området er monastrell, eller mourvèdre som den kanskje er mer kjent som. Druen har sin opprinnelse i Spania, men har reist til Frankrike, slått seg ned der og nærmest lurt folk til å tro den er franskmann.

 

Det til tross for at navnet mourvèdre er avledet fra byen Murviedro i Spania. 

 

Men monastrell er altså vaskeekte spanjol og har vært dyrket i det sørøstlige Spania så lenge at hverken områdets glohete somre eller mangel på vann biter på den. Monastrell gir viner med dyp farge, høy alkohol, tette tanniner og stor bæraromakarakter.

I Spania gir den ofte litt fruktigere og bløtere viner enn i Sør-Frankrike.

 

Dette er altså ikke viner for de som liker det friskt, lett og syrlig, men for de som liker litt svære, konsentrerte viner med sødmefull frukt.

 

Bodega Monastrell henter sine druer fra vinmarker som ligger 850-900 meir over havet. Vinene er økologisk sertifisert. Gjæres og modnes på 300-liters franske eikefat.

 

Salto del Usero 2018 dufter av plommer, bjørnebær, mørk frukt, vanilje og syltetøy. Fyldig, rund og bløt, med konsentrert, rik frukt. Smaken går i samme retning som duften med mørke bær og en litt syltet karakter, men har også en nødvendig friskhet som liver opp. Varm avslutning. 86 poeng.

 

Jeg drakk den altså til grillet chorizo, og den passer godt til annen krydret mat med sin gode fruktsødme. Ellers er dette en super vin til taco.

 



Bodegas Monastrell Salto del Usero 2018

Varenr. 10757301 i bestillingsutvalg - Kr 157,-

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5,1 g/l

 

 

I GLASSET iglasset.no/

 

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/ har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

Tirsdagstipset er vin fra bestillingsutvalget. Vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev