Drikke Hvitvin fra Toscana

Hvitvin fra Toscana>

Vi skal bevege oss inn i det eksklusive hjørnet i dag og tipset går kanskje først og fremst til de som vil legge ned noen spennende flasker i kjelleren for lagring. Vinen er hvit, den er italiensk og den er fantastisk. 

 

Den kjente Antinori-familien fra Toscana har åtte vingårder i Italia, og et knippe andre rundt om i verden. Middelalderslottet Castello della Sala ligger i Umbria, rett over grensen fra Toscana, ikke langt fra byen Orvieto.

 

Med jordsmonn av leire og kalkholdig jord rik på skjell fra fordums tid er det perfekt å dyrke hvitvinsdruer her. Orvieto DOC har et litt frynsete rykte, mye på grunn av kravet om minimum 60 % trebbiano og/eller grechetto i druemiksen.

 

Trebbiano gir ofte svært kjedelige viner. Antinoris Cervaro della Sala har ikke DOC-klassifisering. Den fraviker druekravet og er hovedsakelig basert på chardonnay med et innslag av grechetto.

 

Druesortene gjærer hver for seg. Chardonnay får rundt fire timer med skallene før den går over i ståltank der små partikler og grums faller ned på bunnen. Den rene mosten går videre på barrique der den gjærer ferdig og gjennomgår deretter malolaktisk gjæring. Grechetto gjærer i ståltank og de to blandes sammen i ståltank noen måneder før tapping.

 

2018 er fortsatt lukket og knytt på duft. Den trenger skikkelig snurring i glasset for å slippe til litt gule epler, sitrus og vanilje. Fyldig og fløteaktig i munnen, en lekker, kjølig syrlighet iler til for å friske opp.

 

Smaker av hvit fersken, knasende, knapt modne norske gråpærer, sitrondrops, snev av salte mandler og smeltet smør. Kompleks allerede. Fatpreget er tydelig, men vinen er likevel balansert med konsentrert og rik frukt, så dette kommer til å bli harmoni med tiden.

 

 Det går an å drikke den nå, men den vil gi mye mer glede om fem år og kan gjerne lagres lenger. En morsom kandidat til å lure vingjengen ut på viddene på en blindprøving. 91 poeng

 

 

 

Cervaro della Sala 2018
Varenr. 3287501 - Kr 495,-

Les også min opplevelse av en Winemaker’s Dinner med Antinori i Speilsalen tidligere i år, der bl.a Cervaro dela Sala i 2017 og 2015-årgang ble smakt, samt flere årganger av supertoscanerene Tignanello og Solaia.

iglasset.no/…/winemakers-dinner-med-marchesi-antin…/

 

 

I GLASSET iglasset.no/

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/  har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev