Drikke Louis Roederer feirer sesongens optimisme

Louis Roederer feirer sesongens optimisme>

Poppende korker og lysere tider. Vi går mai måned og sommeren imøte med feiringer og merkedager!

 

Champagne er festdrikk nummer 1 og den perfekte stemningsskaper. Når korkene spretter bruser forventningene om en god opplevelse. Akkurat hva vi trenger når vi hedrer glade dager som 17.mai, fridager, bursdager og bryllup. Champagne er en elegant drikk, men også praktisk – både ideell som aperitiff og utmerket følge til mat. Skalldyr, fisk, sushi, sashimi og lyse kjøttretter blir løftet av et glass Louis Roederer champagne.

 

Visjon om kompromissløs kvalitet

Louis Roederer er et anerkjent familiedrevet champagnehus, etablert i 1776, av far og sønn Dubois som senere solgte selskapet til ledet Nicolas Schreider. Schreider's nevø Louis Roederer, startet sin karriere hos champagneprodusenten i 1827 og arvet selskapet i 1833 da hans onkel døde.

 

I 1870 tok Louis Roederers sønn, Louis Roederer II over driften og i 1873 nådde de rekordvolum blant annet grunnet salg til den russiske Tsaren. Allerede i 1876, etter forespørsel fra Tsar Alexander II produserte Roederer for første gang Cristal som kanskje kan kalles opphavet til konseptet "Cuvée de Prestige". Husets stolthet er å lage best tenkelig champagne hvor Cristal blir kun blir fremstilt i de beste årgangene.

 

Champagnehuset Louis Roederer drives i dag av femte generasjon etter grunnleggeren, Frédéric Rouzaud og er et av de få husene i Champagne som fortsatt er i en families eie.

 

Hus-champagne av edelt materiale

Brut Premier NV er hus-champagnen, en elegant champagne av ypperste kvalitet laget på de tre druene Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Brut Premier NV er en cuvée – dvs. en blend av 200-300 reserveviner. NV står for Non Vintage (uten årgang) men blenden er alltid fokusert på basevin fra én hovedårgang, den siste tilgjengelige, som igjen blandes sammen med 200 - 300 batcher av reserveviner fra ulike druer, årganger og parseller for å oppnå den samme harmoniske og unike stilen år etter år. Noen av reservevinene kan ligge opptil 10 år og godgjøre seg på franske eikefat før de benyttes, disse utgjør ca. 10% av den ferdige blenden.

 

Det høres også med til historien at deler av basevinen kommer fra vinmarkene til eksklusive Cristal. Når du nyter et glass Roederer hus-champagne, Brut Premier NV, er det med edle dråper fra Cristals Grand Cru vinmarker noe som gir større dybde på smak.

 

Kvaliteten er konstant og Roederer er et svært anerkjent hus blant vinkjennere. Champagnespesialist Richard Juhlin rangerer Roederer som et av de fire beste champagnehusene: –Louis Roederer den fremste produsenten i den medium fyldige klassiske stilen.

Det vil si om man generelt liker champagne med urtypisk stil med brød, litt smørkaramell, sjokolade, honning og mangefasettert eleganse så rangerer Roederer øverst på pyramiden.

 

Biodynami og bærekraft

Louis Roederer jobber hånd-i-hånd med naturen, og har over tid opparbeidet seg kunnskap om biodynamisk dyrkning av druene og bærekraftig drift. Ved å eie vinmarkene selv sikres det jevn og kontinuerlig høy kvalitet på druene. Det gjenspeiler seg i base- og reservevinene og dermed de ulike champagnevariantene. Roederer eier 242 hektar med vinmarker fordelt på 410 parseller, hvor druene på halvparten av parsellene har blitt dyrket etter biodynamiske prinsipper fra år 2000.

 

Det betyr sunn jord og at plantene får lange røtter. Roederer har den største andelen med biodynamiske vinmarker i Champagne. –Vi må gjenlære å forstå jordsmonnet, dens tetthet og være i kontakt med naturen. Vi jobber gradvis mot biodynamisk kultivering i stor skala. Vi har metodene, kunnskapen og ambisjonen, fremhever chef de cave (kjellermester) Jean-Baptiste Lécaillon.

 

–Å oppnå organisk sertifisering for våre historiske vinmarker er en kilde til stolthet og glede for oss. Det er også en formidabel oppmuntring for oss alle til å fortsette denne krevende, men samtidig givende håndverksmessige tilnærming til vinmaking, sier Frédéric Rouzaud, CEO hos Louis Roederer.

Brut Nature, naturens egen smak

 

Historien til Brut Nature startet i 2003, et eksepsjonelt år som var problematisk for mange vinmarker i nord, men noen vinmarker hadde bemerkelsesverdig potensiale - midt i hjertet av de historiske vinmarkene i Cumières og Hautvillers på Louis Roederer sin eiendom.

Vinmarkene produserer aromatiske, intense og balanserte druer. Første årgangen som kom til å realiseres var året 2006.

 

2012 var en av de mest utfordrende og kompliserte vekstsesonger noensinne for Champagne. Likevel kan krevende år gi et uventet utfall. De lave avlingene forårsaket av ustabilt vær kombinert med kontinentalt klima mot slutten av vekstsesongen ga et unormalt høyt modningsnivå som resulterte i rike, fyldige og strukturerte viner som kan sammenliknes med de største Champagne årgangene. Godt modne druer er avgjørende for å skape Brut Nature, som betyr ingen tilsetning av sukker.

 

2012 er første årgang hvor druene kommer fra 100% biodynamisk dyrkete vinmarker. Ca. 120 hektar av Roederers vinmarker dyrkes biodynamisk. Utover Brut Nature brukes også druene fra de biodynamiske parsellene i Cristal Brut & Rosé og Blanc de Blancs. Det har vært dyrket etter biodynamiske prinsipper i over 20 år og Roederer venter nå på sin økologiske sertifisering.

 

Louis Roederer kommer nok ikke til å merke flaskene med sertifiseringen, men innside-kunnskapen er likevel interessant for alle som er opptatt fremstilling på naturens premisser.

 

Etikett av Philippe Starck

Brut Nature sin etikett har en utradisjonell stil, med fri, moderne design skapt av Philippe Starck, som er dekorativt ved servering. Starck selv kaller Roederer Brut Nature for: - en Champagne for dagslys, av umiddelbar nytelse.

 

For 2012 årgangen forteller Jean-Baptiste Lécaillon: - «2012 ga oss det aller beste: juicy, konsentrerte druer med uvanlig modningsnivå som resulterte i rike, full-bodied viner verdig de største årgangene i Champagne».

 

 

 

 

6200801 Louis Roederer Brut Premier, kr 479,90 (basis)

Farge: Lys strågul.

Duft: Tiltalende preg av modent eple og sitrus, streif av mineraler og kjeks.

Smak: Fint utviklet preg av eple og sitrus, lang ettersmak med streif av mineraler og kjeks.

Druer: Pinot Noir 40%, Chardonnay 40% og Pinot Meunier 20%

Passer til: Aperitiff, småretter, fisk, skalldyr, soppretter.

 

 

 

6889101 Louis Roederer Brut Nature 2012, kr 699,90 (BU)

Farge: Lys strågul.

Duft: Intens aroma av hvite blomster, gule frukter og hint av ristede nøtter.

Smak: Rik smak med hint av pepper og sitrus i tillegg til modne gule frukter og kastanje.

Druer: Pinot Noir 45%, Chardonnay 30% og Pinot Meunier 25%

Passer til: Østers, retter med laks, tunfisk, svinekjøtt samt hvite oster.

 

 

Faktaboks

Brut Nature, Zero Dosage, Brut Nature, Brut Zero: 0-3 gr sukker/liter (ikke tilsatt sukker)

Extra Brut: 0-6 gr sukker/liter

Brut: 0-12 gr sukker/liter

Extra dry: 12-17 gr sukker/liter

Dry: 17-32 gr sukker/liter

Demi Sec 32-50 gr sukker/liter

Doux: 50+ gr sukker/liter

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev