Nyhet
Drikke Kickstart året med Kung Fu-fiskesuppe!

Kickstart året med Kung Fu-fiskesuppe! >

Nå som et nytt år er i gang begynner behovet å melde seg for nye inntrykk og smaker. Hodet roper fortsatt etter stearinlys og kos, men ganen er klar for noe nytt. Og det er nettopp da - eller nå – at det passer perfekt å diske opp med Simen Vatnes asiatiske vri på kremet fiskesuppe.

 

Fiskesuppe med et kick!

Fiskesuppe er en evig klassiker og kanskje den mest tradisjonsrike maten vi har. Du har sikkert smakt den i utallige varianter, og du har helt sikkert din egen favoritt. Denne suppen er imidlertid annerledes. Den har et kick.

 

Simen Vatne, matformidler, kokebokforfatter og en av favorittene fra MasterChef, vet å finne en frisk vri når han komponerer en rett. Kjente og kjære råvarer som potet, sellerirot og fennikel kombineres elegant med asiatiske smaker som ingefær og chili. Det hele balanseres med herlig syrlighet fra Kung Fu Girl Riesling, og blir fort en favoritt på nyåret.

 

-En syrlig og frisk riesling vil sette spiss på suppen samtidig som den gir dybde og et friskt preg. Her bruker jeg rieslingen i basen til suppen og lar den redusere sammen med chili, ingefær, pepperrot og løk. Dette gjør at smakene nærmest smelter sammen og gir et godt utgangspunkt til suppen.

 

Sesong for sjømat

Sjømat i januar, spør du kanskje? Og det stemmer at vi er langt unna saltvannshår og rekeskiver med majones. Men det er nettopp i januar og frem til mars at havets frukter er på sitt beste. Når temperaturene i havet synker forsvinner nemlig algene, noe som gjør levevilkårene for fisk og skalldyr bedre. Reker og andre skalldyr legger opp et ekstra energilager om vinteren, og blir dermed kjøttfulle, faste i fisken og gode på smak. Så løp til nærmeste fiskedisk og spør om både reker og kveite.

 

Asiatisk vri på norsk tradisjonsmat

En isolert vintersesong med litt ekstra restriksjoner har gjort to ting med oss: Vi søker tilbake til den trygge fortiden med kjente og kjære minner, og har samtidig begynt å lengte etter nye opplevelser og reiser. Fiskesuppen oppfyller begge lengslene når Simen blander kjente smaker av kveite, potet og sellerirot med de mer pikante smakene fra det østlige kjøkken.

 

-Supper er en perfekt måte å få brukt opp rester på eller hvis du har dårlig tid i en hektisk hverdag. De fleste supper lager seg selv og er proppfulle av god smak, samtidig som de har masse næring. Med andre ord får du mye igjen for innsatsen.

 

Hva drikker man så til fiskesuppe?

For balanse og friskhet runder Simen Vatne av suppen med en liten dæsj Kung Fu Girl Riesling. Da passer det godt at nettopp denne vinen også bør drikkes til maten. Kung Fu Girl Riesling er en frisk, balansert og elegant hvitvin fra Washington, USA. Med hint av sitrus og eple, og den karakteristiske mineralske kvaliteten druen er kjent for, passer denne vinen perfekt til den kremete fiskesuppen med et kick. 

 

-Karakteristikken til Kung Fu Girl Riesling passer godt til denne suppen, men også til hvilken som helst annen fiskesuppe fordi den er frisk og balansert, og har et tydelig eple og sitrus preg som går godt til fisk og sjømat.

 

Kung Fu Girl Riesling er faktisk laget med tanke på nettopp de asiatiske smakene. Inspirasjonen bak Charles Smiths vin dukket opp da han en kveld satt foran TVen og spiste kinesisk take away mens han så på en kung fu-film. Kung Fu Girl Rieslings friskhet, sødme og mineralitet gjør den til en god match for mat med punch, spice og aroma. Vinen produseres på kun rieslingdruer i Columbia Valley i staten Washington i USA, og gjennomgår en skånsom pressing før de de lagres i ståltanker.

 

Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2020

Pris kr 179,-.

 

 

På nesen har Kung Fu Girl Riesling en aroma preget av eple, sitrus og litt blomst, med hint av petroleum. I munnen kommer toner av sitrus, eple og krydder, med hint av mineraler i ettersmaken. Vinen er fyldig og balansert, og kan hamle opp med både chili, sødme, og syrlige toner i maten. Sammen med fiskesuppen vil den bli en kjær klassiker rundt bordet.

 

 

 

Kung Fu - Frisk, spicy og mager fiskesuppe

Serveres med focaccia og hjemmelaget urteolje

 

4 personer

60 minutter

  

600 g kveitefilet

300 g reker, renset

300 g sellerirot

100 g persillerot

1 stk purreløk

3 stk sjalottløk

50 g pepperrot

2 ss chili, finhakket

1 ss ingefær, finhakket

3 dl hvitvin

6 dl fiskekraft

4 dl kokosmelk

4 ss fiskesaus

1 ss sukker

Lime

 

Urteolje 

3 dl solsikkeolje

1 bunt dill

1 bunt persille

 

 

Finn frem en kjele og dekk bunnen med olivenolje. Surr sjalottløk, chili, ingefær og pepperrot sammen med en spiseskje sukker til du får en gyllen farge. Ha i hvitvinen og reduser til halvparten av væsken har fordampet. Skrell og kutt opp resten av grønnsakene og ha alt i kjelen, la grønnsakene få litt farge før du heller i fiskekraft og kokosmelk. La alt koke til grønnsakene er møre. Smak til med fiskesaus, salt, pepper og lime.

 

Trim kveitefileten og del i terninger. La fisken trekke i 6-8 minutter i saltet vann.

 

Kutt urtene grovt og ha dem i en kjele sammen med oljen, varm opp til 90 grader og kjør sammen med en stavmikser eller blender/Thermomix. Sil gjennom en finmasket sil.

 

Server suppen toppet med kveite, reker, urteolje, eventuelt litt finkuttet vårløk og et glass Kung Fu Girl Riesling. Rykende fersk focaccia passer også perfekt til.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev