Nyhet
Drikke Biokult

Biokult > viner fra iten gruppe økologiske sertifiserte vingårder i Burgenland

Biokult består av en liten gruppe økologiske sertifiserte vingårder i Burgenland, helt øst i Østerrike. Her har de siden 2005 hatt som felles mål å produsere økologiske viner av topp kvalitet. I tillegg forplikter medlemmene av kooperativet seg til å beskytte miljøet, fremme biologisk mangfold og jobbe for å skape og opprettholde et sunt jordsmonn i vinmarkene. De ulike medlemmene dyrker sine egne druer, mens det er Angela Michlits fra Meinklang som er ansvarlig for vinifikasjonen

 

Biokult holder til på de solfylte burgenlandske steppene mellom foten av Alpene i vest og den ungarske grensen i øst. Det flate landskapet her sørger for østavind som avkjøler vinrankene på varme sommerdager, mens innsjøen Neusiedlersee holder på sommervarmen og forlenger vekstsesongen utover høsten.

På Biokult-gårdene summer, kvitrer og spirer det i vinmarkene. Grønt gress, ville urter og vakre blomster sørger for biologisk mangfold, noe som tiltrekker seg en rekke ulike nyttige insekter, meitemarker, mikroorganismer og gjærsopper. I tillegg sås det spesielt utvalgte planter i vinmarkene. Ulike kløvervarianter styrker jorda og tilfører nitrogen, mens honningurtens lyseblå klokkeformede kronblader ikke bare har en dekorativ funksjon, men bidrar også til god sirkulasjon i jorda.

 

En sunn og levende jord

Man kan nesten gjette seg til betydningen av navnet Biokult, selv uten et fnugg av tyskkunnskaper. Mens bio er en forkortelse for ”økologisk”, betyr kult det samme som på norsk. Kult-delen av navnet sier noe om hvor høyt disse vinbøndene setter den økologiske tilnærmingen. De dyrker jorden, både bokstavelig talt og i overført betydning.

 

Medlemmene av kooperativet lever og ånder for å skape og opprettholde en sunn og levende jord. For å kunne lage ærlige viner mener de at man må ha respekt for og bli kjent med naturen. Bare på den måten kan man bevare jorda og lage viner som faktisk smaker av stedet de kommer fra. Ifølge Biokult er økologiske viner derfor mer autentiske, ettersom man kommer nærmere vinens opprinnelse: Druen og vinmarken. Resultatene taler for seg selv, og den økologiske tilnærmingen gir ikke minst helt andre arbeidsforhold for de som arbeider i vinmarkene.

 

For Biokult-gårdene er det å jobbe økologisk den eneste logiske måten å dyrke jorda på, og det brukes derfor ingen kjemiske sprøytemidler i vinmarkene. De mener at det er essensielt å bevare jorda til fremtidige generasjoner ved å unngå bruk av kjemikalier – og i likhet med oss vil de dessuten gjerne vite hva de får i seg.

 

Revolusjonerende metoder

Alle vingårdene er sertifisert økologisk av Austria Bio Garantie og er medlemmer av BIO AUSTRIA, som er Østerrikes største økologiske organisasjon. Hos sistnevnte er produksjonskravene i mange tilfeller strengere enn dem som stilles av EU.

 

Michlits-familien, som er ansvarlig for vinfikasjonen, er blant de mest kreative, innovative og innflytelsesrike vinprodusentene i Østerrike. Med sin bruk av revolusjonerende metoder både i vitikultur og vinifikasjon. Familien har dermed blitt en inspirasjon og et forbilde for vinmakere over hele verden som ønsker å jobbe naturlig både i vinmarker og kjeller.

 

I vinifikasjonen av Biokult-vinene bruker Angela Michlits tradisjonelle vinmakingsmetoder, men hun har utviklet dem og gitt dem en moderne vri. Ifølge Angela handler det om å legge til rette for at naturen skal gjøre jobben selv, med minst mulig innblanding fra mennesker. Økologisk druemost inneholder for eksempel et bredt spekter av naturlige gjærsopper, ofte kalt villgjær. I stedet for å drepe disse og tilsette industrigjær, som blant annet gir en flatere og mer endimensjonal vin, får villgjæren fritt spillerom. Det bidrar til vinens ekte og ærlige karakter.

 

 

Biokult Pet Nat 2021

En perlende rosevin med duftaroma preget av røde bær og sitrus, litt grønne urter, blomster og kjeks med hint mineraler.Smaken er frisk og saftig med kremet brus og preg av røde bær, sitrus og urter, hint av kjeks og mineraler.Fargen er lys rosa med gulskjær. Den passer godt som aperitif og til skalldyr og fisk.

Pris kr 179,90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev