4 store, modne plommetomater
4 mandelpoteter
2 hvitløksfedd
2 salte ansjoser
12 oliven, uten stein, for eksempel fra Anfosso
10-12 kapers
½ ts tørket og knust chili, peproncino
4 ss olivenolje
2 dl hvitvin
2 dl vann
400 g skjell som mandelskjell, blåskjell, hjerteskjell vongole eller Lupini og knivskjell
2 store sjøkreps
400 g klippfisk
1 dl hvitvin
saften av 1 sitron
4 tynne skiver brød av surdeig eller fint brød
Kontroller at klippfiskloins er riktig utvannet og sjekk alle skjellene. Skyll skjellene i rennende kaldt vann mens du lager tomatkraften.
Børst av urenheter av skjellene med en ren stålbørste.
Fjern stilkfestet på tomatene. Forvell tomatene i fosskokende lettsaltet vann i 10 sekunder og ha dem over i isvann, gjerne med ett par isbiter.
Fjern skinn og kutt dem i grove biter.
Skrell potetene og kutt dem i grove biter. Knus hvitløksfedd med flatsiden av en kniv, fjern skall og fres tomatene,
hvitløken og potetene i en passende kasserolle med 2 spiseskjeer olivenolje sammen med to salte ansjos.
Finhakk kapers og fres den med hvitløken til den er gyllen, ansjosen smeltet og tomatene begynner å gå i oppløsning.
Tilsett oliven og ha over halvparten av hvitvinen. La dette koke et par minutter før du tilsetter vann.
La dette småkoke til det går i oppløsning og blir en saus.
Varm opp en ny kasserolle med 2 ss olivenolje og en fedd hvitløk knust med baksiden av en kniv. Fjern skallet.
Fres hvitløken lett og tilsett mandelskjell. Disse tar lengst tid før de åpner seg, ha deretter i de andre skjellene.
Hell over hvitvinen, trekk dem raskt av varmen når alle skjellene har åpnet seg.
Del sjøkrepsen i to, fjern pave og tarm og skyll den delte sjøkrepshalen i en tynn stråle kaldt vann. Legg dem på brett.
Ha i klippfisken i kjelen du ønsker å servere retten i eller en dyp ildfast bolle eller en panne med høy kant.
Hell over tomatsausen og la klippfisken surre svakt i 5-6 minutter.
Ha i sjøkrepsen og la det trekke videre i to minutter.
Tilsett skjell helt til slutt og varm alt raskt opp. Press over saften av 1 sitron.
Grill eller stek tynne brødskiver gnidd inn med hvitløk og olivenolje. Anrett de grillede brødskivene på høykant støttet opp langs kanten av kjelen
eller formen rett før servering.