Nyhet
Drikke Hedret for sin akevitt-entusiasme

Hedret for sin akevitt-entusiasme>

Bilde over - prisvinner Hans Ingi Råheim Tryggvason. Foto: Lars Ole Ørjasæter.

 

Årets vinner av Eske Bille-prisen er Hans Ingi Råheim Tryggvason, en akevitt-entusiast som brenner for å formidle kunnskap om nasjonalbrennevinet på en måte folk flest forstår.

Juryen fremhever Tryggvason som en kreativ innovatør som tør å utfordre egen bransje. Han har bred erfaring fra restaurant og uteliv, men tar aldri etablerte sannheter rundt norsk akevitt og norske mattradisjoner for gitt.

 

En kunnskapsrik entusiast

- Hans Ingi er en pådriver for utvikling av bruksområder og forståelsen av den norske akevitten. Han har også en usedvanlig stor kunnskap og interesse for øl, og dermed en helt unik kompetanse innen norsk drikke i kombinasjon, sier president Elisabeth Gjestland i Norske Akevitters Venner.

 

Det er sjette året prisen deles ut, oppkalt etter den danske adelsmannen Eske Bille. Han var høvedsmann på Bergenhus og for snart 500 år siden sendte han et brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros. Brevet inneholdt den første omtalen vi har av akevitt i Norge.

 

Fant opp «smake-verktøy»

Årets vinner er opptatt av at vi har et nasjonalbrennevin som dekker alle bruksområder og holder populære foredrag, kurs og smakinger om akevitt. Tryggvasson og ektefellen utviklet sammen «akevitthjulet» – et verktøy som hjelper akevittdrikkere med å sette ord på hva de smaker.

 

Helt siden han kastet ut alt importert brennevin fra hyllene på Håndverkerstuene har Hansi sett potensialet i norsk akevitt. Han har en egen evne til å formidle det som for mange kan være komplekst på en lettfattelig og interessant måte, både gjennom foredrag og smakinger, og gjennom universelle smaksverktøy som akevitthjulet og det tilhørende smaksarket. Hansi har en helt unik kunnskap om norsk drikke som helhet, og er dermed en vel fortjent vinner av årets Eske Bille-pris.

 

Som sjef for Håndverkerstuene i Oslo tok han det drastiske valget om å kaste ut alt importert brennevin fra hyllene, og kun servere akevitt.

 

– Kanskje var det et kontroversielt valg, men resultatet var svært fornøyde kunder. Akevitten fikk sin naturlige plass på bordet i en restaurant med tydelig norsk og nordisk profil. Slik lærte han opp både bartendere og bargjester i å benytte hele spekteret av akevitt, enten som følge til norsk mat, i cocktails eller som avec, sier Elisabeth Gjestland i Norske Akevitters Venner.

 

 

Eske Bille-prisen 2024: Fra venstre prisutdelerne Elisabeth Gjestland, president i Norske Akevitters Venner, Sissel Hesjedal, president i Norske Akevitters Venner – region Bergenhus, prisvinner Hans Ingi Råheim Tryggvason, kommandør Erik Alf Bøe, kommandant på Bergenhus festning og akevittambassadør Atle Minothi, Anora. Foto: Lars Ole Ørjasæter.

 

Dette er Eske Bille-prisen

Innstiftet av Directionen for Bergens Aquavitens Fremme og skal deles ut hvert år fram mot 2031. Da er det 500 år siden høvedsmann Eske Bille omtalte akevitt i sitt brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros. Tidligere vinnere er skuespilleren Gotmar Rustad, «Fyrvokter» Gunnar Moreite, bartenderen Anne Hagen Maurseth, tidligere president Anne-Lise Mellbye og Nina Margrethe Bøhnsdalen.

 

Akevittens dag markeres  13. april

13. april hvert år feirer akevittentusiaster og akevittvenner i hele landet akevittens dag. Datoen, 13. april, markerer begynnelsen på den stolte norske akevittradisjonen. Den første skriftlige dokumentasjonen av akevitt i Norge stammer nemlig fra et brev datert 13. april 1531, der Høvedsmann Eske Bille på Bergenhus festning sendte erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros et brev som nevnte et vann kalt "Aqua vitae", som skulle kunne kurere all slags sykdom.

 

Selv om troen på akevittens medisinske egenskaper har avtatt, har akevitten fortsatt en sterk tilstedeværelse i Norge. Med rundt 400 forskjellige typer norsk akevitt tilgjengelig på Vinmonopolet, viser populariteten til denne drikken ingen tegn til å avta.

 

I våre dager feires akevittens dag over hele landet, og spesielt viktig er dagen for Norske Akevitters Venner, den eneste foreningen i Norge med norsk mat- og drikkekultur som sitt hovedformål. I år runder foreningen 25 år, og jubileet skal selvfølgelig markeres på selveste akevittens dag, når nærmere 200 akevittvenner samles til akevittbankett i Sandefjord.

 

Da deles også den årlige Eske Bille-prisen ut. Prisutdelingen er lagt til 11. april og i Håkonshallen i Bergen. Det var dagens kommandant på Bergenhus Festning, Erik Alf Bøe, som stod for prisoverrekkelsen i Håkonshallen.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev